пʼятниця, 04 грудня 2015 11:08

Як правильно зберігати продукти

Автор: xn--80axb4d.xn--j1amh
 

Є кілька простих секретів, як правильно зберігати продукти харчування в домашніх умовах, щоб продовжити їх термін придатності і смакота.

Фрукти та овочі

Найкраще зберігати в паперових пакетах, в холодильнику. Вони не пропускають вологу, але відмінно пропускають повітря.

Продукти мають бути сухими. Звично, ми зберігаємо їх в поліетиленових пакетах, в яких до фруктів не надходить повітря. Так вони швидко в'януть і підгнивають.

Усі овочі і фрукти виділяють етилен - це безбарвний природний газ, провокуючий дозрівання. Якщо переспілі плоди покласти разом з недозрілими, процес дозрівання буде проходити швидше, ніж просто на відкритому повітрі.

Найшвидше з овочів псуються помідори. Існує думка, що їх не слід зберігати в холодильнику, оскільки при температурі нижче 10 градусів помідор втрачає смак і запах. Тому краще всього купувати дозрілі помідори і в тій кількості, які ви з'їсте протягом двох-трьох днів.

Як правильно зберігати зелень

Зелень треба промити і висушити. Є кілька способів зберігання зелені: в скляній банці з герметичною кришкою, або в поліетиленовому пакеті з пророблену дірочками для циркуляції повітря.

Також зелень можна завернути в звичайне тканинний рушник і покласти в холодильник на нижню полицю, де температура повітря прохолодніша.

Часник і цибулю

Їх не можна зберігати в поліетиленових пакетах або в контейнері. Найдовше вони залишаються свіжими, якщо зберігати їх у спеціальному, нижньому висувному відділі холодильника.

Молочну продукцію

Кисло-молочні продукти псуються найшвидше. Зберігати їх краще всього у скляній банці і вживати відповідно до терміну придатності.

Якщо ви переливає молоко для подальшого зберігання в банку, переконайтеся, що вона чиста і суха. Торкаючись до нестерильним предметів молочні продукти мають властивість прокисати за один день.

Яйця

Яйця можна зберігати в холодильнику до місяця, за умови цілісності шкаралупи.

Щоб перевірити придатність яєць, є простий спосіб: опустіть яйця в глибоку ємність з водою, якщо вони лежать на дні - їх можна вживати в їжу, якщо спливли на поверхню - не можна.

Хліб

У перший день свіжий хліб слід зберігати в паперовому пакеті, щоб скоринка залишалася хрусткою, на другий - перекласти в поліетиленовий пакет, так як в паперовому хліб засохне.

Продовжить придатність хліба - зберігання в морозильній камері, проте якість смаку при такому способі зберігання втрачається.

Сир та ковбасні вироби

Для них підходить пергаментний папір, який пропускає достатню кількість повітря, але й не дозволяє продукту засохнути.

Сир і ковбасу ми звикли загортати в харчову плівку, у якій заведяться шкідливі бактерії.

Гриби

Небажано вживати в їжулісові гриби, яким більше двох днів.

Зберігати гриби слід сухими в контейнері, в якому вони будуть отримувати достатню кількість кисню.

М'ясо і рибу

Сирі м'ясо і рибу можна зберігати в холодильнику до трьох днів. Якщо ви не збираєтеся готувати з них страви в найближчі дні - найкраще їх заморозити. Так вони можуть зберігатися тривалий час.

Можна - в поліетиленових пакетах, або у контейнері з нержавіючої сталі.

А ось повторно розморожувати і заморожувати не слід. При такому способі м'ясні та рибні продукти:

а) втрачають соковитість і насичений смак;

б) в м'ясі починають розвиватися бактерії викликають харчові отруєння.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно зберігати продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути