середа, 02 червня 2021 15:45

Як їсти ранні фрукти і не труїтися - поради

Як їсти ранні фрукти і не труїтися - поради
Думка про те, що легко отруїтися ранніми фруктами чи овочами через великий вміст нітратів - міф. Фото: Engin Akyurt from Pexels

Харчові отруєння - проблема №1 улітку. Бо саме тоді полиці супермаркетів переповнені ранніми овочами та фруктами. Більшість із них містять нітрати. Та найчастішою причиною є недотримання умов зберігання продуктів і неякісне очищення їжі.

Про це Gazeta.ua розповіла Альона Матейчук, столична сімейна лікарка.

"Улітку пацієнти часто скаржаться на харчові отруєння. Зазвичай ті стаються через порушення правил зберігання продуктів. Крім того, українці починають частіше харчуватися на вулиці. Така їжа не завжди якісна, іноді її зберігають не в холодильнику. На неї впродовж дня можуть сідати мухи", - сказала лікарка.

Поширена думка, що легко отруїтися ранніми фруктами чи овочами через великий уміст нітратів. Це міф.

"Важко з'їсти стільки фруктів чи овочів, щоб отруїтися нітратами. Наприклад, 10 кілограмів полуниці за раз - це не реально. Фактично всі овочі та фрукти, які продаються в магазинах, оброблені нітратами, але їх уміст малий. Труяться полуницею не через це. Причиною може бути те, що ягоди, наприклад, недостатньо помили чи їли брудними руками", - продовжила Матейчук.

Кавун радить купувати цілим, а не нарізаними шматками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людина на 85 відсотків залежить від того, що їсть

"Кавуном можна отруїтися, якщо його розрізали брудним ножем. Також, якщо одразу не запакували. Тоді на нього осідає пил, комахи, хтось може пройти та чхнути. Тоді збільшується ризик інфікування хвороботворними бактеріями", - сказала лікарка.

Будь-які овочі та фрукти перед вживанням треба ретельно мити під проточною водою впродовж 15 хв. або ж замочувати на стільки ж. Очищувати мильною водою заборонено. Вона шкідлива. Як і оцет.

Часто отруюються шашликами. Люди помилково думають, що м'ясо в маринаді довше зберігається. Але це не так. Тож, якщо дорогою на пікнік минає пів дня відтоді, як м'ясо витягли з холодильника, то до моменту приготування ним уже можна отруїтися.

"Щоб уберегти себе від отруєння, потрібно звертати увагу на умови зберігання продуктів і термін їхньої придатності, мити руки перед їдою, купувати м'ясо в перевірених магазинах, де вказана дата його пакування", - розповіла Матейчук.

За появи симптомів отруєння: підвищеної температури тіла, головного болю, інтоксикації, блювання, діареї, болю в животі або висипань на шкірі необхідно відразу звертатися по медичну допомогу.

Акційна червона ікра може бути небезпечною, якщо потрапити на несумлінного виробника. Щоб не придбати зіпсований делікатес, варто оглянути стікер і дату розпакування тари. Допустимий термін зберігання розмороженої ікри на вагу – лише два дні.

Зараз ви читаєте новину «Як їсти ранні фрукти і не труїтися - поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути