пʼятниця, 13 листопада 2020 19:33

Інтерактивна скульптура у центрі Києва закликає піклуватися про легені
3

Фото: Анастасія Красноплахтич

16 листопада у Маріїнському парку відбудеться відкриття інтерактивної скульптури, яка розповідатиме про рак легень. Авторка арт-інсталяції – українська мистикиня Анна Надуда/ANi.

В Україні стартує інформаційна кампанія "Легені, які говорять", у рамках якої 16 листопада відбудеться відкриття інтерактивної скульптури від української художниці ANi (Анна Надуда).

"Легені, які говорять" – інформаційна кампанія громадської організації "Легені" до місяця підвищення обізнаності про рак легень. Її мета – нагадати людям піклуватися про своє здоров'я, регулярно обстежуватись, аби вчасно діагностувати і знати про можливі способи лікування цього захворювання.

"Ми хочемо нагадати людям, що важливо піклуватись про чистоту наших легень, як "Храму Повітря". Про можливості ранньої діагностики, що рятує життя. Адже кожне життя – це історія, і кожна історія має бути почутою" – розповідає Анна Надуда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легені відновлюються вісім тижнів

В Україні рак легень – найпоширеніший тип раку у чоловіків віком 35-70 років. 13 тисяч українців мають цей діагноз. Найчастіше, понад 70%, його виявляють на пізніх стадіях, тому 60% пацієнтів помирають впродовж 1 року з моменту встановлення діагнозу. Якщо вчасно виявити захворювання, шанс вилікуватись зростає у рази. У 52% опитаних пацієнтів із раком легень діагноз був встановлений випадково – у результаті звернення до лікаря через інше захворювання.

О 12.00 16 листопада відбудеться прес-брифінг за участі представника Міністерства охорони здоров'я України, голови громадської організації "Легені" Вікторії Штонди, авторки скульптури Анни Надуди, лікаря Володимира Войтка.

Під час прес-брифінгу планують обговорити, як в одній соціальній кампанії об'єдналися мистецтво та медицина, ідею створення скульптури, що вона символізує та чим надихалася авторка під час її створення, а також чому важливо вчасно діагностувати рак легень і як це зробити.

Зараз ви читаєте новину «Інтерактивна скульптура у центрі Києва закликає піклуватися про легені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути