Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2018 14:41

Де смачно поїсти у Піст: гід найкращими веганськими закладами Києва
10

 

19 лютого почався Великий піст, який триватиме до 7 квітня. Піст передбачає 40 днів рослинного раціону, без їжі тваринного походження – м'яса, яєць, молока і молочних продуктів. Де поїсти смачної пісної їжі у столиці ми разом із волонтерським проектом Vegan City спитали у місцевих веганів та вегетаріанців.

Веганство – це харчування продуктами виключно рослинного походження. Вегани не їдять м'ясо, птицю, рибу, морепродукти, яйця, молочні продукти, мед.

Вегетаріанство – це харчування продуктами рослинного походження без м'яса, птиці, риби, але вегетаріанці можуть їсти молочні продукти, яйця, мед.

  Віталій Дейнега, який не вживає м'яса вже більше 10 років, говорить про дискримінацію вегетаріанців, зокрема, й у військовому середовищі
Віталій Дейнега, який не вживає м'яса вже більше 10 років, говорить про дискримінацію вегетаріанців, зокрема, й у військовому середовищі

Волонтер, засновник фонду допомоги військовим у зоні АТО "Повернись живим" Віталій Дейнега рекомендує веганську шаурму у Mr. Falafel та в Orang+utan і сендвічі з тофу у Green 13. Торти на інші солодощі, каже Віталій, найсмачніші в Nebo's.

Адреси:

Mr. Falafel, Проспект Перемоги, 47

Orang+utan, вул. Січових Стрільців, 72; вул. С. Петлюри, 16/108

Nebo's, вул. Мала Житомирська, 3/4

Green 13, Бесарабський ринок

  Генетик Віктор Досенко переконаний, що споживання рослинної їжі омолоджує організм
Генетик Віктор Досенко переконаний, що споживання рослинної їжі омолоджує організм

Віктор Досенко, патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, навідується до кафе One Planet:

- Я невибагливий у їжі, живу сам, нічого не готую і просто скуповуюсь у супермаркетах, але іноді не проти перекусити у невеличкому кафе One Planet. Раджу скуштувати грибне капучіно, капустяний пиріг, наполеон.

Читайте також: "Людина старіє, коли перестає бути потрібною іншим" - генетик Віктор Досенко

Адреса: Мала Житомирська, 15

  Олександра Зінькова
Олександра Зінькова

Психолог Олександра Зінькова радить не оминути кафе B12 на Подолі:

- Там круті десерти без усіляких здорових та сироїдних приколів. Борошно, цукор, какао, жир!!!

Адреса: вул. Межигірська, 24

  Марко Галаневич
Марко Галаневич

Музикант гурту Дахабраха Марко Галаневич полюбляє самоси з овочами:

- Рекомендую самоси з овочами в їдальні Еко-буфет. Є два заклади: біля метро Почайна та біля метро Васильківська.

Адреси:

вул. Васильківська, 28, ТЦ Васильківський

просп. С. Бандери, 23Г

  Антон Шинкаренко
Антон Шинкаренко

Кінорежисер Антон Шинкаренко радить спробувати бургери з тофу на Подолі:

- Дом – відмінний веганський ресторан на Подолі, смачнішого бургера з тофу і соусом песто ви в Києві не знайдете.

Адреса: вул. Сагайдачного, 10/5

  Юлія Козачок
Юлія Козачок

Копірайтерка Юлія Козачок засмакувала піту в ButerbrodVstakane:

- Бігаю сюди заради піт і тайського супчику. І чогось ще, що я ніяк не можу скуштувати, бо кожного разу обираю піту. І знову піта. І сьогодні я візьму...еммм...та хай йому грець, дайте піту! Нічого не можу із собою зробити.

Адреса: вул. Воздвиженська, 22

  Сергій Бойко
Сергій Бойко

Професійний кухар та ідеолог проекту Vegan City Сергій Бойко радить відвідати ресторан Х.Л.А.М. та точку із солодощами Sereda, обидва – на Подолі.

- Ще люблю їдальню Укроп на Лівобережці, можу поїхати до них тільки за одними самосами з яблуком та корицею або з маком та насінням соняшника. Також в них чудові напівфабрикати: сейтан, фалафель, зрази, бобові котлети, лазанья. Відразу поруч – магазин Вегамаркет, завжди там беру сухе соєве або рисове молоко чеського виробництва.

Адреси:

Х.Л.А.М, вул. Межигірська, 23/22

Sereda, вул. Хорива, 25/12

Укроп, вул. Раїси Окіпної, 2 (готель Турист)

Для тих, хто хоче приготувати веганські страви вдома, Сергій ділиться рецептом виготовлення сейтану – продукту з високим вмістом білка, за смаком дуже схожого на м'ясо. Сейтан – це фактично чистий пшеничний білок, з якого виходять дуже ситні та поживні страви.

Для виготовлення сейтану потрібне пшеничне борошно (наприклад, 700 грамів), з якого вимішуємо еластичне тісто (на воді). Залишаємо це тісто у холодній воді на 20-30 хвилин. Потім треба вимити з тіста крохмаль під теплою протічною водою: мнемо тісто під краном доти, доки вода не стане прозорою, а тісто не набуде м'язоподібної волокнистої структури. На це піде приблизно 20-30 хв. Таке волокно приблизно в 3 рази менше за той кавалок тіста, який був на початку, оскільки борошно при приготуванні сейтану втрачає близько 60% маси.

Тепер готуємо бульйон. Додаємо у воду трохи соєвого соусу, трохи олії, спеції за смаком (можна використовувати суміші). Доводимо до кипіння. Поки кипить, кидаємо сейтан і варимо 30-40 хвилин. Сейтан набере трохи об'єму, аромату і смаку спецій.

Читайте також: Відмова людства від м'яса може зупинити глобальне потепління

Далі з ним можна робити будь-що: різати на стейки і смажити із соусом барбекю або шинкувати і додавати в супи, рагу, каші. Важливо пам'ятати, що сейтан потрібно зберігати в тому бульйоні, в якому його відварили.

 

Здебільшого веганами стають, у першу чергу, з міркувань етики: щороку люди вбивають близько 60 000 000 000 тварин для молока, м'яса та яєць. Для багатьох вагомою причиною є турбота про довкілля, адже промислове тваринництво є однією з найвагоміших причин змін клімату: воно продукує 51% світових викидів парникових газів; також відходи від ферм забруднюють ґрунти і води.

Чимало веганів обрали такий раціон і через піклування про власне здоров'я: Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) Всесвітньої організації охорони здоров'я віднесло оброблені м'ясопродукти – шинку, сосиски, солонину, в'ялене м'ясо, м'ясні консерви тощо – до списку "Групи 1" – найбільш шкідливих сполук, які критично підвищують вірогідність онкохвороби.

"Всі джерела тваринного білка (яйця, риба, домашня птиця, червоне м'ясо і продукти переробки м'яса) збільшують загальний ризик смертності від серцево-судинних захворюваннь у порівнянні з рослинними білками" – стверджує Американська кардіологічна колегія.

Асоціації дієтологів Америки та Канади ще 2003 року заявили, що збалансоване веганське харчування підходить для всіх людей, навіть для новонароджених.

Збалансоване харчування передбачає задовільнення добової потреби організму в енергії та підтримку оптимального балансу мікроелементів і вітамінів, особливу увагу веганам слід приділити вітаміну б12. Аби перехід на такий спосіб життя не завдав стресу організму, варто ознайомитись із тематичними англомовними книгами та публікаціями, наприклад, на сайті лікаря Майкла Грегера, автора бестселера "How not to die".

Зараз ви читаєте новину «Де смачно поїсти у Піст: гід найкращими веганськими закладами Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути