Літо – хороший час, коли можна зміцнити своє здоров'я.
Фрукти та ягоди можна смакувати самі, або ж додавати до страв й урізноманітнити своє меню, додавши до нього, наприклад, сирники з чорницею, каші з полуницею або десерти із персиків. Про це пише Центр громадського здоров'я.
Більшість літніх фруктів є антиоксидантами, в них багато вітамінів та інших корисних речовин.
Які фрукти і ягоди варто мати на столі влітку
Абрикоси
Абрикоси багаті на бета-каротин – провітамін А. Цей антиоксидант позитивно впливає на зір і може захищати шкіру від запалення.
Чашка абрикос без кісточок містить три грами рослинних волокон і 50% від рекомендованої добової норми вітаміну А, 26% вітаміну С і 17% вітаміну Е.
Чорниці
Це один із засобів для профілактики погіршення зору, захисту судин від атеросклерозу і джерело вітамінів. Чашка чорниці містить чотири грами рослинних волокон, 32% від добової норми вітаміну С, 18% вітаміну Е.
Ожина
Має протизапальні властивості. Синій пігмент з групи флавоноїдів позитивно впливає на серцево-судинну систему.
Чашка ожини містить 6,3 г рослинного волокна, 27% від добової норми фолієвої кислоти, 50% вітаміну С, 13% вітаміну Е і 10% магнію.
Малина
Малина багата вітамінами. Чашка малини містить п'ять грамів рослинного волокна, 18% добової норми фолієвої кислоти і 51% вітаміну С.
Крім того, малина містить елагову кислоту, що має не лише сильну антиоксидантну, а і протизапальну дію. Деякі дослідження показують, що чорна малина може допомогти у боротьбі з раковими пухлинами, проте вивчення цього питання ще триває.
Серед натуральних джерел елагової кислоти найбільш відомими є ягоди малини, ожини, винограду та полуниці.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезон кавунів: чим корисні і чи можуть викликати отруєння
Диня
Одна чашка нарізаної кубиками дині містить 64% добової норми провітаміну А, 12% вітаміну B-6, 15% фолієвої кислоти. У ній міститься 113% від добової норми аскорбінової кислоти, крім цього альфа-каротин, бета-каротин, флавоноїди, кумарини і фенольні кислоти.
Виноград
Як червоний, так і зелений виноград містить елагову кислоту.
Є дослідження, що показали позитивні властивості екстрактів з винограду, як протипухлинних агентів, що забезпечують кращу ефективність знищення ракових клітин.
Червоний виноград також містить ресвератрол, що має протизапальну дію.
Чашка червоного винограду містить 13% від добової норми вітаміну B-1, 11% вітаміну B-6, 29% вітаміну С, 14% вітаміну Е та 28% селену.
Чашка винограду кишмиш містить 14% добової норми вітаміну B-1, 11% вітаміну B-6, 29% вітаміну С, 14% вітаміну Е і 28% селену.
Персики і нектарини
Персики і нектарини мають антиоксидантну дію.
Також є дані про позитивний вплив кераміду, який міститься в персиках, на шкіру людини. Чашка шматочків нектарина або персика містить два грами волокна, 13% від добової норми вітаміну А, 10% вітаміну B-3, 12% вітаміну С і 15% вітаміну Е.
Сливи
Намагайтеся включати у свій раціон сливи різного кольору та отримаєте максимальний спектр корисних речовин.
Чашка слив містить три грами волокон, 26% від добової норми вітаміну С, 15% вітаміну Е і 12% рибофлавіну.
Хоча вплив слив на здоров'я людини ще досліджують, є дані про те, що вживання цього плоду може поліпшувати когнітивні функції і здоров'я кісток.
"Обов'язково додавайте фрукти і ягоди у свій раціон щодня. Якщо у вас є певні протипокази до їх вживання, обов'язково звертайтеся до лікаря, який порадить, які фрукти та ягоди вам краще обрати", – пише Центр громадського здоров'я.
Харчування впливає на весь організм – зокрема й на роботу серцево-судинної системи. Для здоров'я серця потрібно мінімізувати вживання солі і цукру.
Міністерство охорони здоров'я порадило батькам, як дитині уникнути ожиріння.
Коментарі