середа, 02 листопада 2016 13:31

Електронна сигарета від тютюнової залежності не лікує

Електронна сигарета від тютюнової залежності не лікує
Фото: the-flow.ru

Популярний замінник цигарок, який отримав назву "вейп" від слова vapour - "пар", або електронна сигарета, швидше є замінником міцного нікотину, ніж засобом від залежності.

Для курців, які палять цигарки десятки років, електронний відповідник менш шкідливий для здоров'я. Однак, щоб позбутися шкідливої звички, яка пов'язана з бажанням вдихнути дозу диму, людині потрібна допомога спеціалістів-наркологів.

Про це розповів Gazeta.ua завідувач відділенням наркологічної асоціації "Ренесанс" Валерій Афанасьєв.

Він працює з різного роду залежними, у тому числі від наркоманії, алкоголю та згубного впливу інтернету.

"Якщо людина викурює по пачці цигарок в день, електронна сигарета для нього є варіантом, щоб вдихати меншу дозу нікотину. Однак, якщо говорити про принцип залежності - то вона залишається. Бо від чого потерпає курець? - він намагається заспокоїтися, застосовуючи смоктальний рефлекс. Той самий, що дитина, коли смокче груди матері, п'є молоко. А тут у нього цигарка. Звичайна - з тютюном, яку він може замінити на електронну. І так заспокоюється. Але проблема залежності не вирішується. Те, що я бачив - то людина просто час від часу курила цигарки, а потім взяла електронну, і практично не випускає її з рота", - каже Афанасьєв.

Небезпека популярності електронних сигарет в тому, що до них звикають підлітки. "Вейпи" стають першими сигаретами, які вони пробують покурити. Уже є навіть інтернет-спільноти та молодіжні групи "вейперів", які спілкуються між собою, та збираються на пікніки за електронними трубками.

"Для підлітків, які вважають електронні сигарети менш небезпечними, вони несуть загрозу. Бо згодом молоді люди можуть захотіти більш міцних розваг, і перейти на тютюн. Або на довгі роки стати залежними від електронного куріння" - каже спеціаліст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польські депутати вмовляють президента легалізувати марихуану в медицині

"Вейпи" містять хімічні речовини, такі як гліцерин, пропіленгліколь, невеликі дози нікотину та ароматизатори. Хоч шкода ароматизаторів не так очевидна, вона існує - бо містять діацетил та ацетилпропіоніл, які викликають хвороби легенів.

"Звичайно, позбутися залежності має шанси як той, хто курить звичайні цигарки, так і той, що перейшов на електронні, і докладає зусиль, постійно зменшує дозу, а потім взагалі відмовляється. Але для цього потрібно, щоб людина мала бажання і мотивацію. Вона може робити це або самостійно, або, у випадках великого стажу куріння, з допомогою спеціалістів-наркологів", - говорить Афанасьєв.

Зараз ви читаєте новину «Електронна сигарета від тютюнової залежності не лікує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути