Вчені у всьому світі наголошують на збільшенні споживання фруктів та овочів як стратегії профілактики захворювань та збереження здоров'я. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, 1,7 млн людських життів можна було б рятувати щороку, значно збільшивши кількість цих продуктів в раціоні. Про це повідомляє mejorconsalud.com. Вчені виділили Топ-5 найкорисніших овочів.
На першому місці - помідор. Цей овоч є джерелом лікопіну (каротиноїду). На його частку припадає від 80% до 90% цієї фітохімічної речовини, яка також трапляється в природі у вигляді природного пігменту, що відповідає за червоний та помаранчевий колір деяких фруктів і овочів. Помідор вважається корисним завдяки клітковині, білкам, вітамінам А, С і Е, калію, а також низькому вмісту калорій та жиру.
На другому місці - цибуля. Цибуля містить такі фітохімічні речовини, як лютеолін, глікозиди лютеоліну та флавоноли. Темна цибуля з вираженішим смаком - це той продукт, який має найбільшу протизапальну активність.
У топ увійшла і броколі. Броколі відзначається вмістом сірчистих сполук. Лютеолін є основним компонентом і служить медіатором антиоксидантних і протизапальних процесів, пов'язаних з віком. Існують дослідження, які показують, що навіть у невеликих кількостях вона захищає шлунок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заохотити дитину їсти фрукти та овочі
Морква - гарна їжа з погляду харчування, оскільки вона є важливим джерелом вітамінів і мінералів. Крім того, вона відноситься до овочів з найвищим вмістом харчових волокон. Її помаранчевий колір обумовлений наявністю каротиноїдів, зокрема бета-каротину, природного пігменту, який організм перетворює у вітамін А. Цей вітамін захищає зуби, кістки і слизові оболонки, а також дарує здоровий вигляд шкірі.
Часник - на останньому місті топ-5. Часник містить аліцин, сульфоване з'єднання, яке виконує важливу антибіотичну функцію. Дослідження показують, що він може знищувати патогени, які викликають інфекції. Однак слід враховувати, що ця сполука утворюється, коли часник подрібнюють або розжовують.
Асортимент смачних фруктів та овочів буде корисним для кожної людини, а особливо для дітей. Тому привчати їх до здорових продуктів, необхідних організму, треба з раннього віку.
Коментарі