вівторок, 11 лютого 2020 13:06

Дослідники виявили здатність легень до самовідновлення після куріння

Дослідники виявили здатність легень до самовідновлення після куріння
Дослідження показали, що існують клітини, які мають властивість уникати пошкодження та згодом відновлювати уражені легені. Фото: ТВА

Довгий час учені були переконані в тому, що мутації, які призводять до раку легень, є постійними та зберігаються навіть після відмови від куріння. Проте результати досліджень, оприлюднені в журналі Nature, вказують на існування клітин, які мають властивість уникати пошкодження та згодом відновлювати уражені легені.

Дослідження проводилося на дихальних шляхах курців та виявило, що переважна більшість їхніх клітин має до 10 000 генетичних мутацій, спричинених дією тютюнового диму. Та все ж таки невелика частка клітин залишається неушкодженою. Ефект відновлення легень за допомогою неушкоджених клітин спостерігається навіть у пацієнтів, які курили щодня протягом 40 років, перш ніж відмовитися. Результати досліджень показують, що люди знижують ризик раку легень практично з моменту, коли вони припиняють курити. Тому якщо ви не курите, то не починайте, якщо курите, то відмовляйтесь, якщо не відмовляєтесь, то змінюйтесь, переходьте на менш шкідливі альтернативи.

За словами доктора Рейчел Орітт, наукового дослідника з Cancer Research UK, люди, які припиняють палити, за допомогою процесу самовідновлення клітин можуть запобігти більшій шкоді власному здоров'ю та дати своїм легеням шанс на відновлення.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники виявили здатність легень до самовідновлення після куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути