понеділок, 20 липня 2020 13:19

Дослідники висунули нову теорію про імунітет до коронавірусу

Дослідники висунули нову теорію про імунітет до коронавірусу
У всіх, хто пережив Covid-19, були T-лімфоцити, які розпізнали новий коронавірус. Фото: pixabay

Імунні клітини організму, згідно з дослідами вчених із Сінгапура, можуть розпізнавати коронавіруси після першого контакту з ними, навіть роки потому.

Це вагоміший фактор імунітету, ніж наявність антитіл, повідомляє Reuters.

Вчені вважають, що імунні клітини, так звані T-лімфоцити B-лімфоцити, "запам'ятовують" вірус і можуть викликати імунну відповідь. У своїй роботі вони досліджували "пам'ять" клітин у 36 людей, що пережили коронавірус. 23 осіб, що перехворіли на недугу SARS під час спалаху 2003 року і 37 осіб, які ніколи не хворіли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВООЗ озвучили дату початку масової вакцинації від Covid-19

У всіх, хто пережив Covid-19, були T-лімфоцити, які розпізнали новий коронавірус. У тих, хто пережив SARS, клітини розпізнали коронавірус 2003 року, і навіть новий коронавірус. Ті, хто ніколи не хворів жодною з цих хвороб, мав захисні T-лімфоцити. Ймовірно, ця категорія людей стикалася з коронавірусами в минулому, і має певний імунітет до нового спалаху. Дослідники зазначили, що вважають дискусію про "антитіла, що зникають" до Covid-19 трохи безглуздою. Адже набагато важливіше те, що в тих, хто хворів, виникає клітинна пам'ять, і це дозволяє швидко запустити імунну відповідь у разі нового зіткнення з вірусом.

У великих містах, де вже виробився колективний імунітет до коронавірусу, 2-ї хвилі епідемії не буде. Водночас восени не оминути збільшення респіраторних хвороб. На думку вірусолога Михайла Щелканова, як проявиться коронавірус у цей період, поки що невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники висунули нову теорію про імунітет до коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути