Понеділок, 26 серпня 2019 10:33

"Додавайте більше овочів" - Супрун радить, як краще готувати шашлик

"Додавайте більше овочів" - Супрун радить, як краще готувати шашлик
Обирайте нежирне м'ясо, радить Уляна Супрун.

В. о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун порадила українцям, як готувати шашлик з меншою шкодою. Про це вона написала у Facebook.

Супрун дала 10 порад.

Почистіть гриль чи мангал, перш ніж розвести багаття. Копоть від попередніх шашликів, у якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл.

Обирайте нежирне м'ясо для грилю, і зрізайте той жир, що можна зрізати. Справа не лише в калоріях. Коли жир крапає на вугілля та реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи. Що їх більше, то більший ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози.

Маринуйте м'ясо з пряними травами та спеціями. Розмарин, орегано, чорний перець та чілі містять антиоксиданти, які стають на заваді утворенню канцерогенних сполук при нагріванні. Використовуйте для маринаду томатний чи лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез. Олії не варто використовувати — їхнє нагрівання призводить до утворення шкідливих альдегідів і транс-жирів.

Загортайте м'ясо, рибу, кебаби у фольгу. Так жир буде менше капати на дрова, а страва вбиратиме менше кіптяви.

Додавайте овочі. Їх має бути стільки ж, скільки і м'яса, а краще — більше. Перець, помідори, баклажани, кабачки, кукурудза і порей будуть хорошим гарніром. М'яса багато їсти не варто — порція має бути не більше, ніж середина долоні, інакше буде важко перетравлювати. Натомість, щодо овочів суворих обмежень немає.

Скоротіть час приготування. Ні, їсти сире м'ясо та тверду кукурудзу не потрібно. Але можна зробити дві речі: порізати м'ясо на достатньо дрібні шматочки, щоб воно швидко просмажилося, і приготувати попередньо в мікрохвилівці чи духовці. На пікніку залишиться лише знову нагріти.

Готуйте на різній температурі. Цього непросто досягнути, але спробуйте смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темнішала і не підгорала, а потім додайте жару. Так ви досягнете жаданої реакції Майяра — утворення скоринки. Але далеко та шкідливо процес не зайде, бо часу забракне.

Пийте воду, лише воду. Так, сапераві гарно доповнює баранину, але насправді ви відчуваєте спрагу, і п'єте так багато через зневоднення. А безпечної дози алкоголю не існує. Крім того, алкоголь підвищить ризик травматизму чи потоплень, і після його вживання не можна сісти за кермо. А вода допоможе вам перетравити їжу і ніяк не зашкодить.

Дбайте про гігієну. Мийте руки з милом, і тримайте сире м'ясо окремо від решти продуктів. Не лишайте продукти на завтра без холодильника. Накривайте миті овочі, щоб на них не сідали мухи. Те, що впало, їсти уже не можна. Такі прості правила, але про них забувають, та мають харчове отруєння.

Візьміть переодягання. Смажити шашлики топлес — погана традиція. По-перше, не варто знаходитися без одягу під сонячним промінням — це збільшує ризик опіків, раку шкіри та призводить до фотостаріння. По-друге, поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють до шкіри та збільшують ризик розвитку пухлин. Тому одягніть одяг із довгими рукавами і штани на барбекю-вечірку, а потім переодягніться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий уряд: Супрун назвала умову своєї роботи в МОЗ

26 серпня в Україні збережеться суха та сонячна погода, без опадів.

Лише у Карпатах та на Закарпатті очікуються короткочасний дощ та гроза, повідомляє Український гідрометцентр.

Зараз ви читаєте новину «"Додавайте більше овочів" - Супрун радить, як краще готувати шашлик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 197
Голосування Хто має отримати національну кінопремію "Золота дзиґа" за найкращий український фільм 2019 року?
  • Вулкан
  • Гуцулка Ксеня
  • Додому
  • Мої думки тихі
  • Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго
  • Інший фільм
Переглянути
Погода