вівторок, 15 червня 2021 14:13

Дитячий хірург пояснив, коли вправи й масаж можуть допомогти уникнути операції

Автор: Фото надане Сергієм Виноградовим
  Хірург Черкаської обласної дитячої лікарні Сергій Виноградов: «За умови правильного навантаження,  масажу і просто здорового способу життя пупкова грижа може закритись до 5-річного віку дитини. Якщо цього не станеться, потрібно оперувати".
Хірург Черкаської обласної дитячої лікарні Сергій Виноградов: «За умови правильного навантаження, масажу і просто здорового способу життя пупкова грижа може закритись до 5-річного віку дитини. Якщо цього не станеться, потрібно оперувати".

Пупкове кільце немовлят в нормі закривається після відпадання пуповини. Але в деяких дітей залишається незарощений дефект від 5 до 15 мм - пупкова грижа. Якщо впродовж 5 років вада не заростає, потрібна операція. Щоб її уникнути слід зміцнити м'язи живота дитини вправами і масажем.

Про це Gazeta.ua розповів Сергій Виноградов, хірург Черкаської обласної дитячої лікарні.

"Пупкова грижа – це вихід органів черевної порожнини через незрощене пупкове кільце новонародженої дитини. Проявляється вип'ячуванням черевної стінки в ділянці пупка. Закривається після відпадання пуповини. Але в деяких дітей залишається невеликий незарощений дефект, розміром від 5 до 15 мм. Пупкова грижа може збільшуватись під час натужування, кашлю, сміху, фізичного навантаження, що супроводжується підвищенням внутрішньочеревного тиску. За умови правильного навантаження, масажу і просто здорового способу життя може закритись до 5-річного віку дитини. Якщо цього не станеться, потрібно оперувати", - розповів Сергій Виноградов.

Пупкову грижу в дитини можна виявити самостійно. При натисканні пальцями в області пупка є вип'ячування і відчуття слабкості черевної стінки.

"До 5-річного віку дитина перебуває під наглядом хірурга. Невеликі пупкові грижі не потребують спеціального лікування. Рекомендовані легкі фізичні вправи і масаж. Зокрема викладання на боки, на живіт на великому м'ячі, тримання дитини в положенні "літачка". Для доросліших дітей дихальні вправи, імітування ходи в положенні лежачи. Але все має узгоджуватися з лікарем.

Якщо пупкова грижа не заростає до 5-річного віку дитини, потрібне оперативне втручання. Бо можуть виникнути ускладнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як повернути шкірі сяйво та молодість без косметолога

"Операція проводиться під загальною анестезією, як правило на другий день дитина виписується з лікарні. Впродовж двох місяців рекомендовані обмеження фізичних навантажень. Окремим видом є грижа пупкового канатика новонародженого. Розмір такої може досягати 20 см і більше. Тут потрібна складніша корекція".

Деякі грижі здатні защемлюватись. Тоді виникає різкий біль і здуття живота, блювота й закреп. Хворі списують симптоми на отруєння. Тому втрачають дорогоцінний час на порятунок. Коли щемить грижа, то операцію потрібно зробити не пізніше, ніж за 6 год.

Зараз ви читаєте новину «Дитячий хірург пояснив, коли вправи й масаж можуть допомогти уникнути операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути