Ексклюзиви
неділя, 09 травня 2021 14:30

Дієтолог пояснила, чому слід часто їсти зелені овочі

  Зелені овочі - кращий захист від раку
Зелені овочі - кращий захист від раку

Вживання в їжу овочів усіх кольорів веселки надзвичайно корисне. Це дозволяє поповнювати організм вітамінами, мінералами, клітковиною та іншими поживними речовинами та має велике значення для збереження здоров'я та профілактики захворювань. Особливе місце у цьому ряду "кольорових" корисностей посідають зелені овочі. Чому так і чому їх варто вживати частіше, розповіла у своєму блозі відома дієтологиня Світлана ФУС.

"За колір овочів і фруктів відповідають конкретні сполуки. Саме хлорофіл – пігмент у клітинах рослин – надає їм унікальний зелений колір. Напевно, ще зі школи багато хто пам'ятає про те, що за його участі відбувається фотосинтез. Хлорофіл впливає не лише на колір листя, але й позитивно діє на здоров'я людини, – наголошує лікар. – Адже за хімічною будовою формула гемоглобіну (речовини, яка забарвлює нашу кров у червоний колір) практично дорівнює формулі хлорофілу. Відмінність лише в тому, що в центрі молекули гемоглобіну розташовані атоми заліза, а в центрі молекули хлорофілу – атоми магнію".

Зелені овочі та фрукти завдяки хлорофілу мають протизапальні властивості.

Хлорофіл:
підсилює імунну функцію організму, прискорює фагоцитоз (захоплення та поглинання клітинами сторонніх об'єктів: бактерій, фрагментів клітин, твердих частинок);

має антибактеріальну дію;

запобігає росту патогенних анаеробних бактерій і грибів у кишківнику;

зміцнює клітинні мембрани, сприяє формуванню сполучних тканин;

регулює артеріальний тиск.

Крім хлорофілу, в зелених овочах важливе значення для здоров'я має фолієва кислота (вітамін В9), вітамін К, каротиноїди (бета-каротин і лютеїн) і клітковина. Інша цінність таких продуктів у наявності кальцію – важливого мінералу для опорно-рухового апарату.

Слід враховувати, що при термічній обробці водорозчинні вітаміни – фолієва кислота, вітамін С, вітаміни групи В частково руйнуються. Якщо ви хочете отримати названі речовини із зелених овочів, найкраще вживати їх саме в свіжому вигляді.

На вміст жиророзчинних вітамінів, таких як E і K, термічна обробка впливає менше. Підвищує їх засвоюваність наявність у страві жиру. Щоб максимально зберегти весь спектр вітамінів, краще овочі готувати на пару або недовго варити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портулак їстівний. Що приготувати з весняної зелені

"На жаль, зелені не часто є фаворитами серед інших овочів, – зазначає Світлана Фус. – Їх недооцінюють, ігнорують, вибирають тільки барвисті, яскраві, привабливі на вигляд плоди іншого кольору. Однак я раджу щодня збагачувати свій раціон різноманітними овочами. Не забувайте й про городину зеленого кольору – листя салату, шпинат, капусту броколі, цибулю порей, листя буряка, кріп, петрушку, кінзу, руколу та інші. Адже наша їжа має бути здорова і кольорова", - зазначила вона.

Вчені з'ясували, що речовина I3C, яка міститься у великій кількості в зелених овочах, ефективна проти раку простати. Досліди проводилися на мишах. Це не перше дослідження щодо I3C, наприклад відома його ефективність у зменшенні доброякісних пухлин молочної залози.

Зараз ви читаєте новину «Дієтолог пояснила, чому слід часто їсти зелені овочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути