понеділок, 18 березня 2019 23:28

Чи насправді IQOS безпечніші за звичайні сигарети: думка вчених і медиків

Чи насправді IQOS безпечніші за звичайні сигарети: думка вчених і медиків
IQOS є найпопулярнішим у світі пристроєм для нагрівання тютюну. ФОТО: viva.ua

Система нагрівання тютюну IQOS є однією з найпопулярніших альтернатив класичним сигаретам. Як стверджує компанія-виробник PMI Science, їхній продукт виділяє на 90-95% менше шкідливих речовин і допомагає знизити ризик пов'язаних із курінням захворювань. Перевагою свого творіння розробники називають також відсутність впливу на зубну емаль і збереження якості повітря в приміщенні.

Зі свого боку дослідження впливу IQOS на здоров'я людини, проведені авторитетними організаціями, показують неоднозначні результати. Підсумувавши їх, аргументи "за" та "проти" користування популярним пристроєм подало 24tv.

Аргументи ЗА

1. У порівнянні зі звичайними сигаретами IQOS виділяє набагато менше шкідливих речовин. Таких висновків дійшла американська Адміністрація з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів — FDA, Food and Drugs Administration. Однак свої дослідження експерти установи проводили без урахування довгострокового впливу.

2. IQOS не передбачає виділення продуктів горіння. Британські медики й науковці вважають це найважливішою перевагою гаджету над звичайними сигаретами.

"До хвороб і смерті в основному приводять токсини і канцерогени в сигаретному димі, а не нікотин", – заявив Національний інститут охорони здоров'я та удосконалення медичного обслуговування Великобританії.

Як вважають британські медики, ідеальним рішенням перехід на IQOS й інші види електронних сигарет є для курців, яким не вдається позбутися своєї пагубної звички.

3. IQOS на 50-60% безпечніші за звичайні сигарети. Такого висновку дійшли вчені на Глобальному нікотиновому форумі — Global Nicotine Forum.

"Ми спостерігаємо поліпшення стану пацієнтів, які перейшли зі звичайних сигарет на електронні. Впевнені, що для курців життєво важливо мати доступ до менш небезпечних продуктів. У кінцевому підсумку це веде до зниження смертності населення", — відзначив професор Імперського коледжу Лондона й почесний професор Лондонської школи гігієни і тропічної медицини Джеррі Сімсон.

4. У порівнянні зі звичайними сигаретами IQOS менше шкодить серцю й судинам. Такі результати показало дослідження українських вчених з Інституту кардіології ім. Стражеско.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як кинути палити - 5 способів

Аргументи ПРОТИ

1. Фільтр у стіках для IQOS при нагріванні плавиться й виділяє токсини. Про це заявили вчені Каліфорнійського університету.

Таке твердження можна піддати сумніву, адже фільтри в стіках Heets для IQOS виготовляють не з пластику. Роблять їх із полілактиду — біорозкладної речовини на основі молочної кислоти, яку синтезують із кукурудзяного крохмалю й цукрової тростини. Ці фільтри вбирають надлишкову вологу й охолоджують аерозоль IQOS до комфортної для вдихання температури. При цьому вони темніють. Таку зміну кольору помилково сприймають за ознаки плавлення. Насправді ж температури аерозолю в IQOS недостатньо для такого процесу.

2. Якщо IQOS чистити нерегулярно, при його повторному нагріванні починають виділятися токсини, дія яких аналогічна властивостям канцерогенів.

3. За твердженням австралійських вчених, аерозоль IQOS й пара е-сигарет є токсичними для клітин легенів.

"Вони завдають шкоди двом типам клітин легенів, здатні пошкодити плевру й викликати такі смертельні захворювання як хронічна обструктивна хвороба легень, рак легень і пневмонія, а також збільшити ризик розвитку астми. Тож ми не повинні вважати ці пристрої більш безпечною опцією", – зазначив вчений Сіднейського технологічного університету й медичного інституту Вулкока доктор Паван Шарма.

Сумніви щодо цієї гіпотези викликає той факт, що Австралія вирізняється найжорсткішим в світі антитютюновим законодавством і упередженим ставленням до курців. Тому думка австралійських вчених цілком може бути не зовсім об'єктивною.

IQOS — це електронні системи нагрівання тютюну. Головною їхньою перевагою вважається відсутність шкідливих продуктів горіння. За використання звичайної сигарети в момент затяжки виділяється понад 6 тисяч різних хімічних сполук. Серед них — небезпечні для життя канцерогенні смоли, аміак і чадний газ. IQOS дозволяє уникнути впливу продуктів горіння: тютюн у таких пристроях лише нагрівається до температури 300-350 градусів, виділяючи при цьому нікотин і лишаючи характерний присмак.

Зараз ви читаєте новину «Чи насправді IQOS безпечніші за звичайні сигарети: думка вчених і медиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути