Ексклюзиви
пʼятниця, 25 вересня 2020 11:29

"Дані могли сфальсифікувати" - імунолог про російську вакцину від Covid-19

"Дані могли сфальсифікувати" - імунолог про російську вакцину від Covid-19
У РФ зареєстрували першу у світі вакцину від Covid-19. Фото: Polina Tankilevitch from Pexels

Дані дослідження першої й другої фази російської вакцини від Covid-19 можуть бути сфальсифіковані. ВООЗ уже зробила заяву, що порушення процедури дослідження вакцини робить небезпечним її використання.

Про це Gazeta.ua розповів Федір Лапій, інфекціоніст.

"Вакцину РФ назвали "Супутник V", треба було охрестити "Сочі 2020" - за аналогією з допінговим скандалом Олімпіади в Сочі. Адже є підстави вважати, що дані дослідження першої й другої фази могли бути сфальсифіковані. Є думки, що їх писали не науковці, а ФСБ. Кілька тижнів тому результати оприлюднили в журналі "Ланцет". Науковці з різних країн критично сприйняли цю публікацію і теж зауважили, що дані можуть бути підробними. Росіяни не проводили 3-ї фази досліджень, але пройшли реєстрацію в Росії. ВООЗ уже зробила заяву, що порушення процедури дослідження вакцини робить небезпечним її використання", - сказав Лапій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Johnson&Johnson почала третю фазу випробувань вакцини від Covid-19

Зазвичай на вивчення та виготовлення вакцини йде до 10 років. Проте у кризових умовах перед урядами стоїть завдання – створити безпечну вакцину в короткі терміни. Незважаючи на це, дотримання всіх процедур дослідження є обов'язковими.

У світі близько десяти кандидатів вакцини проти Covid-19 перебувають у третій фазі клінічних досліджень - вивченні ефективності вакцини. Вона займає більше часу, ніж попередні фази, бо потребує великої кількості людей. Є важливою, для того щоб зрозуміти, чи вакцина працює. Перша та друга фази - це вивчення схем, того, як формується імунітет, та іншого. Наприкінці жовтня очікують на попередні дані про третю фазу досліджень.

Станом на ранок п'ятниці, виявили 3565 нових інфікованих, при цьому видужали 1675 осіб. Кількість інфікованих у країні з початку пандемії становить 191 671 людину, летальних випадків - 3827, одужали 85 133 особи.

Зараз ви читаєте новину «"Дані могли сфальсифікувати" - імунолог про російську вакцину від Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути