Серед багатьох питань, якими з 1 вересня переймаються батьки школярів, якщо не на першому місці, то й не на останньому буде гастрономічне. Це, звісно стосується тих дітей, які навчатимуться не дистанційно.
Навіть якщо в школі чудово працює їдальня, а дитина вранці гарно поснідає вдома, батьки, все одно, ламатимуть голову над тим, що покласти дитині у ланчбокс.Gazeta.ua зібрала кілька порад, виходячи з рекомендацій фахівців з харчування.
Насамперед про те, чого дієтологи категорично не рекомендують давати дітям до школи.
Як не прикро для дітей, на першій позиції тут солодощі. Особливо, цукерки та печиво з магазину. Вони мають великий вміст цукру та різної некорисної хімії. А ситість від такого "перекусу" дуже короткострокова. Її вистачить не більше, ніж на пів години.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під звук повітряних тривог. Яким буде новий навчальний рік
Не рекомендують давати дітям з собою соки в герметичних пакетах. Фахівці кажуть, що пити їх на голодний шлунок не тільки не корисно, а й небезпечно. Наприклад, апельсиновий легко може порушити слизову оболонку шлунку.
Не варто класти до ланчбокса чипсів. Замінити їх можна рисовими хлібцями абр попкорном.
Що ж брати дитині з собою? Найбільше фахівці радять різні фрукти. Це можуть бути яблука, груші, апельсини, персики, ківі, мандарини, виноград. Не варто відмовлятися від корисних овочів – помідорів, огірків, моркви.
Сухофрукти та горіхи можуть стати гарним замінником солодощів. І значно кориснішим.
Бутерброди – вдалий вибір, але якщо в школі є можливість зберігати їх в холодильнику. Найбільше дітям рекомендують цільнозерновий хліб.
Це ж стосується натуральних йогуртів та інших молочних продуктів. Корисним буде сир. Можна класти в ланчбокс запечене або відварене м'ясо.
Кажуть, що дуже корисний, особливо для дитячих зубів сир після термічної обробки. Тобто сирники або сирна запіканка.
Можна давати школярам випічку. Але краще, що вона була домашньою із борошна грубого помелу.
Замість соків фахівці радять пити просту чисту й негазовану воду.
В Україні триває реформа харчування в школах. Нею опікується Олена Зеленська із фахівцями Міністерств освіти, охорони здоров'я та Держпродспоживслужби. Команда кухаря Євгена Клопотенка розробила нове шкільне меню на чотири тижні. Воно складається із 160 страв. Меню презентували у травні 2021 року.
Коментарі