четвер, 26 січня 2023 16:40

Чи варто боятися нової мутації Covid-19 в Україні: лікарі відповіли

Чи варто боятися нової мутації Covid-19 в Україні: лікарі відповіли
24 січня в Україні був зафіксований перший випадок інфікування мутацією варіанту Omicron XBB.1.5 вірусу SARS-CoV-2. Фото: Главком

24 січня в Україні був зафіксований перший випадок інфікування мутацією варіанту Omicron XBB.1.5 вірусу SARS-CoV-2.

Інша назва штаму – Kraken. Пацієнт, який захворів, не мав щеплення проти Covid-19. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, чи сприятиме нова мутація штаму Omicron підвищенню рівня захворюваності на Covid-19.

Керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ Оксана Кошалко зазначила, що варіант коронавірусу Omicron XBB.1.5 швидше передається, але легше переноситься та часто хворі не потребують госпіталізації.

"Ми досить обмежені в даних, проте з того, що нам доступно і що підтверджує ВООЗ – Omicron XBB.1.5 швидше передається і таким чином сприятиме збільшенню випадків у всьому світі та в Україні відповідно. Інформації щодо тяжкості захворювання, пов'язаного з XXB.1.5 поки недостатньо, але оцінки тривають", – пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Косить" людей у всьому світі: новий штам Covid-19 вперше виявили в Україні

За словами Кошалко, щоб захистити себе та своїх близьких потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення.

"Якщо відчуваєте симптоми ГРВІ, то надівайте маску та ізолюйтесь якомога швидше", – закликала вона.

Водночас керівник відділу імунізації ЦГЗ Андрій Пашинний наголосив, що поява мутації варіанту Omicron XBB.1.5 вірусу SARS-CoV-2 в Україні не вплине на вакцинальну кампанію Covid-19.

"Доведено, що вакциновані люди захищені від тяжких наслідків захворювання та смерті. Сьогодні людям як ніколи легко зробити щеплення – навіть не потрібно мати декларації із сімейним лікарем. Ви просто приходите до найближчого медзакладу або Центру вакцинації. Щеплення проти COVID-19 доступне для всього дорослого населення та дітей від п'яти років", – сказав він.

Пашинний додав, що перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватись дієти, а щеплення є безплатним та ефективним.

Міністерство охорони здоров'я нагадало батькам, що є одне постійне протипоказання до щеплення дітей 5–11 років проти коронавірусу.

Ідеться про тяжку алергічну реакцію на компоненти вакцини (анафілаксія) чи на першу її дозу, наголосила пресслужба МОЗ.

Також тимчасовим протипоказанням може слугувати висока температура – від 38ºC. У такому разі варто відкласти щеплення. Водночас МОЗ не радить відмовлятися від вакцинації, якщо дитина підхопила незначну інфекцію.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто боятися нової мутації Covid-19 в Україні: лікарі відповіли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути