пʼятниця, 09 липня 2021 17:02

Чи може людина заразитися коронавірусом від вакцини

Чи може людина заразитися коронавірусом від вакцини
Людина може заразитися після щеплення. Фото: Лілія Мицко

Вакцина проти коронавірусу не може спричинити захворювання на Covid-19.

Але під час уколу першої дози людина може бути вже інфікованою, повідомили в Національній службі здоров'я України.

"Існує ймовірність того, що людина отримує першу дозу вакцини вже інфікованою, коли симптоми хвороби ще не розвинулись. Або ж може інфікуватись та захворіти після проведення вакцинації", - пишуть у пресслужбі.

Ефективність вакцини після однієї дози становить 76% з 22 по 90 день. Отже, імунітет напрацьовується щонайменше три тижні. Рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від коронавірусу почали вакцинувати тварин

"Навіть за три тижні після введення другої дози вакцини існує невелика ймовірність того, що можна захворіти. Але в цьому разі захворювання можна перенести легко і без ускладнень", - зазначили в НСЗУ.

Загальна слабкість або підвищення температури є звичайною реакцією на препарат проти Covid-19, за інформацією відомства. Симптоми зникають за кілька днів.

"Проте якщо з'явились характерні симптоми Covid-19: висока температура, постійний кашель, втрата нюху чи смаку, - слід звернутися до сімейного лікаря", - ідеться в повідомленні.

Антитіла до коронавірусу вже мають третина українців. Вакцинація від Covid-19 стартувала в Україні 24 лютого. Триває четвертий її етап. Щеплять людей, старших за 60 років. А також 18-59-річних, які мають супутні захворювання, ув'язнених та персонал закладів позбавлення волі і слідчих ізоляторів. Незабаром планують почати щеплювати дітей із високим ризиком ускладнень від Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Чи може людина заразитися коронавірусом від вакцини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути