понеділок, 13 грудня 2021 13:36

Чим корисна червона ікра для імунітету і як вибрати справжню: споживчий лікнеп

  На що слід звернути увагу, обираючи червону ікру?
На що слід звернути увагу, обираючи червону ікру?

Червона ікра — натуральний продукт, унікальний за своїм складом. Це природне джерело багатьох корисних речовин, необхідних для підтримки здоров'я. Серед них — цінні вітаміни А (ретинол), D, PP (фолієва кислота), а також вітаміни групи B, мінерали (селен, калій, залізо, мідь і цинк) і життєво важливі кислоти Омега-3. Унікальність ікри в тому, що всі ці живильні речовини містяться в ній у концентрованому вигляді: наприклад, дві чайні ложки ікри на день повністю задовольняють потребу дорослої людини в Омега-3, дітям потрібно й того менше..

До того ж ікра — це на 30% легкозасвоюваний білок, багатий незамінними амінокислотами, які необхідні для синтезу імуноглобулінів і відновлення клітин, уражених бактеріями і вірусами. У період підвищеної захворюваності вірусними інфекціями (сезонні ГРВІ, грип і пандемічний Сovid), лікарі наполегливо рекомендують включати білкові продукти до свого раціону — якраз для зміцнення імунної системи. Ось тільки таку концентровану користь отримати можна, споживаючи продукт належної якості.

У цій статті ми розповімо, на що потрібно звертати увагу, щоб купити якісну та натуральну червону ікру.

Вибір червоної ікри в торговельній точці, як і будь-якого іншого продукту, слід починати з вивчення етикетки. Саме етикетка є джерелом необхідної й достовірної інформації — виробник зобов'язаний законом повідомляти правдиві й повні дані про вироблений товар. Отже завжди читаємо пильно — це дуже корисна звичка! На етикетці мають бути вказані постачальник і виробник ікри, дата виготовлення і склад. За цими параметрами можна вибрати хорошу ікру.

Постачальник чи країна походження. Раніше ікру в нашу країну поставляли зі США та Росії. Але з 2015 року діє заборона на ввезення товарів із РФ, тому звідти ікра може потрапити до України хіба що нелегальним шляхом, тобто як контрафактний товар. При цьому такий чутливий до зовнішніх дій продукт перетинає кордон без будь-якого контролю умов фасування, транспортування і зберігання — порушення йдуть по всіх фронтах. Тому якщо ви вирішите купити ікру зі штриховим кодуванням на упаковці в діапазоні від 460 до 469, ви робите це виключно на свій страх і ризик - гарантії якості тут немає. До речі, саме під виглядом російської ікри найчастіше продають фальсифікат.

На сьогодні Україна підтримує офіційні домовленості на закупівлю тихоокеанської лососевої ікри лише зі США (штат Аляска) і Канадою. Якщо на етикетці вказана назва однієї з цих країн, сміливо купуйте таку ікру. eeu.alaskaseafood.org.

Виробник чи торгова марка. При купівлі ми також задаємося питанням, від якого виробника краща червона ікра? Яку марку вибрати? Насправді, відповідь очевидна. Як із улюблений елітним продуктом, краще віддати перевагу відомим брендам, які в усіх на слуху, в яких є стандарти виробництва, а до продукції додаються сертифікати якості, які мають офіційні вебсайти з детальною інформацією про компанію і контактами для зворотного зв'язку. Великі виробники дорожать своїм ім'ям, прагнуть підтримувати чистоту репутації, тому не йтимуть на компроміс у питаннях якості, обманюючи своїх споживачів.

Склад. Якщо ми говоримо про заморожену ікру, в її складі (окрім самих ікринок) має бути лише сіль з процентним вмістом від 2,5 до 3,5. Баночна консервована ікра декілька відрізняється за складом: у ній також присутні рослинна олія (до 1%), яка не дає ікринкам злипатися, дещо більше солі (від 4 до 7%) і консерванти — сорбінова кислота (Е200) і бензоат натрію (Е211), які забезпечують тривалість зберігання. Без цих компонентів ікра зберігалася б всього декілька днів — за такий термін доставити продукт до України, розвезти в торговельні мережі та реалізувати просто неможливо. Але відсоток таких компонентів у складі ікри настільки незначний, що це ніяк не впливає на її якість і смакові властивості.

Також на етикетці має бути вказаний вид тихоокеанського лосося: кета, горбуша, нерка, кижуч або чавича. Їхні ікринки відрізняються за кольором, розміром і смаком. Тут перевага певній рибці буде чисто суб'єктивною, що більше подобається, — істотних відмінностей в поживності та користі немає. easyfish.com.ua

Дата виготовлення. Ікру отримують в період активного нересту лососевих, а це всього декілька місяці на рік — з середини травня по грудень залежно від виду риби. Але орієнтуватися на ці місяці на упаковці не варто. З Аляски до України ікра імпортується в замороженому вигляді. Вже тут, протягом всього року, аляскинський продукт піддається дефростації, подальшій переробці та фасовці для реалізації. Тому момент виробництва на упаковці може бути датований і січнем, і березнем.

Купувати ікру краще у великих торговельних мережах і спеціалізованих рибних магазинах. Вони працюють з перевіреними постачальниками, зберігають продукцію за правилами, мають всю документацію на товар, що реалізовується, і не будуть пропонувати неякісні контрафактні або контрабандні продукти, ризикуючи довірою покупців. А ось на ринки, в рундуки, в сумнівні інтернет-магазини без фізичних точок продажів у пошуках ікри краще не заглядати. Тут контроль якості практично відсутній, а встановити походження товару — неможливо. Хай нижча ціна, що пропонують такі "підпільні" продавці, не буде для вас вирішальним чинником у виборі, адже ризик віддати гроші за ікру з перевищеним вмістом консервантів або, і того гірше, підробку в цих випадках значно зростає.

Зараз ви читаєте новину «Чим корисна червона ікра для імунітету і як вибрати справжню: споживчий лікнеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути