Нове дослідження вчених з університету Алабами в Бірмінгемі (США) показало, що збільшення вживання амінокислот з розгалуженим ланцюгом (BCAA, входить до складу білка) в кінці дня може негативно вплинути на здоров'я серцево-судинної системи.
Щоб з'ясувати, як BCAA впливає на серце, фахівці провели дослідження на мишах. Вони були розділені на дві групи: перша протягом чотирьох тижнів вживала їжу з низьким вмістом BCAA, а інша - з високим. Одна частина мишей в другій групі їла білкову їжу вранці, а інша - ввечері.
Результати дослідження, опубліковані в Journal of Molecular and Cellular Cardiology, показали, що споживання BCAA в кінці активного періоду (під час вечері) викликало різке зростання кардіоміоцитів: вони збільшилися на 75% за чотири години.
"Результати вразили нас. Ми виявили, що клітини серця виросли на 75% протягом чотирьох годин після прийому їжі з BCAA, але потім вони знову повернулися до нормального розміру і були такими протягом решти дня", - говорить доктор Мартін Янг, один з авторів дослідження.
За словами вченого, результати цього дослідження є позитивними для здорових людей, тому вони можуть вживати білкову їжу і BCAA в будь-який час доби. Однак людям з хронічними захворюваннями, такими як ожиріння, діабет і хвороби серця краще їсти їжу з високим вмістом білка вранці.
"Збільшення серцевих клітин посилило хвороби серця. В нашому дослідженні вживання їжі з високим вмістом BCAA вечорами погіршило ремоделювання серця, що призвело до різкого зниження скорочувальної функції серцевого м'яза і, в кінцевому підсумку, до розвитку серцевої недостатності. Однак якщо їжа з високим вмістом BCAA була з'їдена за сніданком, вона не мала шкідливої дії", - сказав доктор Янг.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пережити травневі свята без наслідків для шлунка: поради дієтолога
Фахівці рекомендують людям, які належать до групи високого серцево-судинного ризику, обмежити кількість білка, і зокрема кількість BCAA, які вони вживають за вечерею.
Броколі знижує холестерин і допомагає худнути
Науковці кажуть, що якщо їсти броколі регулярно, то самопочуття і фігура будуть хороші, пише bbcgoodfood.
Також цей овоч знижує ризики серцево-судинних захворювань. Броколі містить вітамін К, а він важливий для згортання крові, міцності кісток, а також зниження рівня холестерину.
Дорослим потрібен 1 мкг вітаміну на кілограм маси тіла, тобто для людини з вагою у 75 кг потрібні 75 мкг. Водночас 100 г броколі на пару містять 145 мкг вітаміну К.
Каротиноїди, які є в броколі, допомагають зменшити погіршення зору, яке настає з віком. Нічна сліпота також пов'язана з дефіцитом вітаміну А, який організм перетворює саме з бета-каротину в броколі. Овоч можна додавати і до звичайних рецептів.
Коментарі