вівторок, 04 травня 2021 12:45

Білок на вечерю шкідливий для серця - вчені

  Людям з хронічними захворюваннями краще їсти їжу з високим вмістом білка вранці
Людям з хронічними захворюваннями краще їсти їжу з високим вмістом білка вранці

Нове дослідження вчених з університету Алабами в Бірмінгемі (США) показало, що збільшення вживання амінокислот з розгалуженим ланцюгом (BCAA, входить до складу білка) в кінці дня може негативно вплинути на здоров'я серцево-судинної системи.

Щоб з'ясувати, як BCAA впливає на серце, фахівці провели дослідження на мишах. Вони були розділені на дві групи: перша протягом чотирьох тижнів вживала їжу з низьким вмістом BCAA, а інша - з високим. Одна частина мишей в другій групі їла білкову їжу вранці, а інша - ввечері.

Результати дослідження, опубліковані в Journal of Molecular and Cellular Cardiology, показали, що споживання BCAA в кінці активного періоду (під час вечері) викликало різке зростання кардіоміоцитів: вони збільшилися на 75% за чотири години.

"Результати вразили нас. Ми виявили, що клітини серця виросли на 75% протягом чотирьох годин після прийому їжі з BCAA, але потім вони знову повернулися до нормального розміру і були такими протягом решти дня", - говорить доктор Мартін Янг, один з авторів дослідження.

За словами вченого, результати цього дослідження є позитивними для здорових людей, тому вони можуть вживати білкову їжу і BCAA в будь-який час доби. Однак людям з хронічними захворюваннями, такими як ожиріння, діабет і хвороби серця краще їсти їжу з високим вмістом білка вранці.

"Збільшення серцевих клітин посилило хвороби серця. В нашому дослідженні вживання їжі з високим вмістом BCAA вечорами погіршило ремоделювання серця, що призвело до різкого зниження скорочувальної функції серцевого м'яза і, в кінцевому підсумку, до розвитку серцевої недостатності. Однак якщо їжа з високим вмістом BCAA була з'їдена за сніданком, вона не мала шкідливої ​​дії", - сказав доктор Янг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пережити травневі свята без наслідків для шлунка: поради дієтолога

Фахівці рекомендують людям, які належать до групи високого серцево-судинного ризику, обмежити кількість білка, і зокрема кількість BCAA, які вони вживають за вечерею.

Броколі знижує холестерин і допомагає худнути

Науковці кажуть, що якщо їсти броколі регулярно, то самопочуття і фігура будуть хороші, пише bbcgoodfood.

Також цей овоч знижує ризики серцево-судинних захворювань. Броколі містить вітамін К, а він важливий для згортання крові, міцності кісток, а також зниження рівня холестерину.

Дорослим потрібен 1 мкг вітаміну на кілограм маси тіла, тобто для людини з вагою у 75 кг потрібні 75 мкг. Водночас 100 г броколі на пару містять 145 мкг вітаміну К.

Каротиноїди, які є в броколі, допомагають зменшити погіршення зору, яке настає з віком. Нічна сліпота також пов'язана з дефіцитом вітаміну А, який організм перетворює саме з бета-каротину в броколі. Овоч можна додавати і до звичайних рецептів.

Зараз ви читаєте новину «Білок на вечерю шкідливий для серця - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути