неділя, 24 січня 2016 11:00

Без щеплення поліомієліт паралізує дитину за тиждень - головний імунолог Києва

Автор: ukurier.gov.ua
 

25 січня в Україні стартує третій тур вакцинації проти поліомієліту. У перших двох турах щеплення отримали діти від двох місяців до шести років, а в третьому турі - від двох місяців до десяти років. Позапланова вакцинація має охопити всіх дітей, що народилися в період 2005-2015 років.

Єдиним захистом від поліомієліту є вакцина, розповідає Gazeta.ua Федір Лапій, головний дитячий імунолог Києва. Буде вона зроблена орально чи щепленням - вирішує педіатр. Перші 2 дози в житті дитини мають бути зроблені інактивованою (мертвою) вакциною. Наступні 3-6 доз оральною вакциною послабленим вірусом (каплі у рот). Але додаткова вакцинація проти поліомієліту, про яку зараз йде мова, проводиться лише орально. Вона може бути введена дитині, котра щеплена щонайменше однією дозою інактивованої вакцини.
Після появи інформації про смерті після вакцинації, батьки бояться її робити. Найбільшого розголосу мав випадок в Білій Церкві зі смертю хлопчика на десятий день після щеплення. Чи безпечна вакцина?
Кожен такий випадок розслідується, але ніякого зв'язку з вакцинацією комісія не знайшла. Смерть маленького Сашка прикро співпала з щепленням. Щороку в Україні помирає 4500 тисячі дітей віком до 4 років з різних причин, в тому числі через грип, пневмонію та інші хвороби. Симптоми, які проявлялися у хлопчика, не підходять під опис ускладнень від щеплення. Єдиною реакцією на вакцину може бути млявий параліч. Дитина тягне ногу чи піджимає руку, наприклад. Параліч проявляється не раніше ніж на четвертий день. Ні про яку температуру та біль у животі мова йти не може. Вакцина від поліомієліту не дає таких побічних ефектів. Від неї не помирають. З одного флакону ОПВ щеплюють десятьох дітей. Якби з вакциною щось було не те, скаржились би й інші дев'ять дітей.

Спекуляції навколо смертей роздувають, щоб поставити всю кампанію під загрозу. Противників вакцинації можна назвати противниками євроінтеграції. Це питання має скоріше політичний характер, ніж медичний.

Чим так небезпечна хвороба?

Підступність вірусу в тому, що у більшісті випадків він немає особливих симптомів. Навіть педіатр на огляді такого хворого не зможе розпізнати поліомієліт. Спочатку дитина начебто хворіє на ГРВІ, але одного разу вранці малюк фізично не зможе встати з ліжка. 1 людина з 1000 хворіє на паралітичну форму, яка не виліковується.

Як передається вірус?
Він потрапляє в організм через рот - з водою, харчовими продуктами. У кишечнику розмножується і проникає в кров. Вірус "брудних рук" дуже стійкий у зовнішньому середовищі.
Чи потрібно робити додаткову вакцинацію дітям, які отримали щеплення за календарем?

Так, потрібно. Щоб зупинити циркуляцію вірусу. Саме оральна вакцина з живим ослабленим вірусом зупиняє спалах і припиняє циркуляцію як дикого вірусу поліомієліту, так і мутованого.
Чи є якась спеціальна підготовка до щеплення?
До щеплення від поліомієліту треба готуватися, як до будь-якого іншого. Дитину має оглянути педіатр, щоб визначити чи не має протипоказань до щеплення.
ГРВІ є протипоказанням?

Головне правило, якого повинні дотримуватися усі батьки - вакцинацію можна проводити дитині, яка не має до нього протипоказань! У багатьох країнах вакцинація проводиться дітям з температурою до 38,5 градусів. Часто мене запитують батьки чи можна щеплювати дитину з нежиттю? Відповідаю: сам по собі нежить не є протипоказанням.

Чи можуть батьки перевірити правильність зберігання вакцини?

Вони можуть задавати всі питання, вимагати від медсестри показати термін придатності.

Чи можуть заразитися поліомієлітом дорослі?

Дорослі також можуть захворіти, але наші дорослі родом з Радянського Союзу - там усі щеплені. Але виключити, що хтось з дорослих не має імунітету до поліомієліту, не можна.

Вакцина - це єдиний спосіб захиститися? Чи є якісь аналоги?

Так, єдиний. Епідемії в Україні немає, є спалах. Щоб подолати спалах треба провести вакцинацію. Якщо почекати рік і нічого не робити - ситуація буде як в Сирії або Таджикистані. Тоді буде не кілька випадків захворювання, а в сотні разів більше.

Зараз ви читаєте новину «Без щеплення поліомієліт паралізує дитину за тиждень - головний імунолог Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути