Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 10:05

Бардак і хаос. Перехворіють усі - ексміністр про роботу МОЗу

Бардак і хаос. Перехворіють усі - ексміністр про роботу МОЗу
Через неорганізований процес темпи вакцинації не збільшуються. Фото: pixabay.com

Міністерство охорони здоров'я провалило роботу з підготовки кампанії з вакцинації проти коронавірусу.

Люди не довіряють владі. Це найголовніша причина низького рівня щеплень, заявив Gazeta.ua медичний директор сервісу Docradar, міністр охорони здоров'я 2014 року Олег Мусій.

Крім цього проблема полягає й у невмінні організовувати логістику й промоцію. Не має пропаганди вакцинації, у хорошому сенсі. Мобільні бригади, які роблять уколи — не скрізь організовано працюють. МОЗ нарікає тут на місцеву владу. Мовляв, чому бригада не працювала, чи не їздила робити щеплення на вихідних? Через усе це й маємо низькі показники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людям від 18 до 29 років не рекомендують вакцинуватися AstraZeneca

Якщо люди масово відмовляються вакцинуватися, то чому ці препарати не почати вводити особам, які записалися в чергу на щеплення?

Це пов'язано з великою кількістю людей, які там записані. Умовних 250 тисяч доз вистачає зараз лише на 30% тих, хто в черзі. Медиків, Національну гвардію, людей понад 60 років — потрібно щепити найперше. А тільки їх в 5 разів більше за наявні вакцини.

На сьогодні ми загалом отримали 715 тисяч доз вакцин. Чому так мало?

МОЗ провалив роботу в цьому напрямі. Особливо санітарний лікар. Колись була санітарно-епідеміологічна служба з налагодженими механізмами. Віктор Ляшко чомусь не відновив її логістичну частину. З іншого боку є ще децентралізація, яка не стала корисною під час пандемії та епідемії. Бо саме в цей період системи охорони здоров'я мали б стати централізованими. Ухвалювали б управлінські рішення в Кабінеті Міністрів і Верховній Раді. Там просто не розуміють, як має функціонувати під час епідемії чи пандемії вертикаль. Тому в нас бардак і хаос.

Україна могла б випускати вакцину на своїй території?

За півтора року пандемії можна було б свій завод побудувати. Компанія "Біолік" робила заявку на створення вакцини, подали її в державний експертний центр. Але через політичні інтриги документ досі навіть не розглянули. Якби влада дбала про людей, то не ремонтували б дороги за кошти з коронавірусного фонду. На них краще б і звели виробничі потужності. Це була би правильна державна політика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли про побічні ефекти Covid-вакцинації

Вакцинація почалася 24 лютого, але 2 дози отримали лише 2 людини. Чому так мало?

З одного боку, це добре. Визначати терміни вакцинації мають тільки фахівці. Для цього все аналізують. Річ у тім, що перша доза створює в половини людей достатній імунітет, щоб зовсім не хворіти. Тому, можливо, нічого поганого в щепленні однією дозою й немає. Хоча повторне щеплення підвищує ефективність препарату до 80%. Все це МОЗ мало б нормально пояснити людям. Тоді б усі зрозуміли, чому досі не отримали другий укол.

У ЄС заявили, що в червні в їхніх країнах уже буде колективний імунітет. Коли в нас він виробиться?

Я думаю, що ближче до осені, як уся країна перехворіє. Люди набудуть природного імунітету. Але загалом колективний імунітет — поняття відносне. До того ж можуть з'явитися інші штами. Вже є британський, південноафриканський. Колективний імунітет у такому разі стане відносним. Як у разі грипу.

Вакцинація проти Covid-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в 5 етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, працівників лабораторій, що тестують на Covid-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку і військових на фронті. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

Зараз ви читаєте новину «Бардак і хаос. Перехворіють усі - ексміністр про роботу МОЗу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути