Ексклюзиви
неділя, 19 січня 2020 09:51

Алергія, інфаркт і холодовий шок - експерт розповів про небезпеки від купання на Водохреще
6

Святкування Водохреще Гвардійців Навчального центру
Фото: Навчальний центр Національної гвардії України
Святкування Водохреще Гвардійців Навчального центру
Святкування Водохреще Гвардійців Навчального центру
Святкування Водохреще у місті Золочів
Святкування Водохреще у місті Золочів

19 січня в Україні відзначатимуть свято Хрещення Господнього. Однією з основних його традицій є пірнання в освячену ополонку.

Попри всі плюси від водохресного купання, воно має великий список протипоказань та інших негативних наслідків.

У воду потрібно занурюватись тричі

За традицією така процедура повинна допомогти людині позбутися і вберегтися від будь-яких недуг на весь рік. Освячена вода у яку необхідно пірнати ще називається святою Богоявленською.

Холодна вода може викликати алергію

"Така реакція людського тіла схожа на кропивницю. Не варто купатися із хронічними захворюваннями. Це стосується людей із цукровий діабетом чи захворюванням нирок, бо цей орган особливо вразливий, - каже головний лікар Київського міського Центру здоров'я Отто Стойка. - Забороняється пірнати при атеросклерозі, активних формах туберкульозу легень, серцево-судинних захворюваннях та астмі. Також не можна купатися людям, які мають гострі респіраторні захворювання, гіпертонію чи ревматоїдний артрит".

Занурення призводть до перепадів артеріального тиску

"Наслідком цього є знепритомнення. Також тошнота або аритмія серця. Останнє особливо небезпечне, бо призводить до інфаркту, - каже лікар. - Також холодна вода викликає спазми судин. Це нерідко призводить до напівритомного чи непритомного стану. Він може трапитись одразу після виходу з водойми".

Вік для купання - необмежений

Проте старшій людині все ж потрібно орієнтуватися на загальний стан здоров'я і самопочуття. Дітям не рекомендовано заходити у зимову воду до підліткового віку - це 13-14 років.

Ополонка повинна мати товсті краї

В іншому випадку людина може порізатися. Також місце має бути без підводних течій з максимально рівним дном та без жодних сторонніх предметів. Не варто пірнати у водойму, коли температура повітря нижча чотирьох градусів.

Загартованість перевіряється за допомогою льоду

"Загартованість можна перевірити простим фізіологічним тестом. До людського тіла потрібно прикласти невеликий кубик льоду. Найкраще його тримати біля внутрішньої частини передпліччя, - розповідає експерт. - Після того, як забрати лід, шкіра у цьому місці стає білою. За деякий час вона рожевіє та повертає свій природній колір. Чим швидше вона стане нормальною, тим краще людина загартована. І навпаки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не позичати гроші та не прати: назвали основні заборони на Водохреще

Роздягатися і одягатися найкраще в приміщенні

"Людина, яка пірнатиме в ополонку вперше може отримати холодовий шок. Для цього навіть не потрібен мороз, - говорить Стойка .- Такій особі потрібно підготувати якесь тепле та сухе місце, куди б вона могла одразу зайти, зігрітися і змінювати там одяг. Якщо такої змоги немає, то в період переодягання можна стояти на теплоізолюючому килимку, товстому рушнику чи хоча б картонці".

Купатися у воді не варто

Спеціально треновані особи можуть робити у холодній воді запливи на десятки хвилин. Однак людям без спеціальної підготовки не варто купатися чи довго там перебувати. Достатньо просто окунутися кілька разів. Цього вистарчить для оздоровчого ефекту. Чим довше людина проводитиме часу в воді у перші рази, тим гірше.

Алкоголь викликає дезадаптацію

Якщо його вжити перед або після купанням, то можна не відчути, що організму дуже холодно. До негативних наслідків може призвести, якщо людина йтиме у воду натщесерце або занадто ситою. Бігатиме або розминатиметься до спітнілості та розпарення. У такому випадку дуже швидко втрачається тепло і після складно зігрітися. Якщо питиме дуже гарячі напої перед купанням.

Пірнати найкраще голяком

"Через мокре вбрання людині ставатиме ще холодніше та й знімати речі, коли вони були у воді значно важче, - говорить професійний морж Мар'ян Дзюна. - Недосвідченим пірнальникам варто максимально мало часу перебувати у воді. Занурюватись кілька разів і одразу виходити грітися. Адже їхній організм не готовий до таких навантажень".

Занурюватися варто по шию

"Це допоможе уникнути звуження судин головного мозку, - додає Дзюна. - Під час пірнання потрібно уникати стрибків в ополонку головою вперед та звичайних занурень з головою. Така процедура підвищує зниження температури і може призвести до шоку від холоду".

Одягатися потрібно одразу

"Під час купання в холодній воді, судини шкіри різко звужуються і кров більше приливає до внутрішніх органів. Таким чином організм зберігає тепло. Зігрівається людина, тоді, коли і шкіра, - каже головний лікар Київського міського Центру здоров'я. - Буває, що перестає бути холодно одразу, як тільки людина вийде із крижаної води. Відбувається стан ейфорії. Однак він оманливий. Тому після такого купання потрібно одразу вдягатися і якомога швидше зігрітися".

ПЦУ напередодні свята Водохрещі 19 січня розповіла, що жодного церковного припису про купання в ополонці в цей день нема, а для українців це раніше не було поширеною традицією.

Зараз ви читаєте новину «Алергія, інфаркт і холодовий шок - експерт розповів про небезпеки від купання на Водохреще». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути