понеділок, 19 серпня 2024 13:51

Який напій підвищує ризик появи раку з першої краплі: нові дослідження

Який напій підвищує ризик появи раку з першої краплі: нові дослідження
Алкоголь є одним із головних факторів ризику появи раку Фото: pinterest

Навіть невелике споживання алкоголю літніми людьми пов'язане з підвищенням ризиком раку.

Такі результати нового дослідження науковців, пише Spiegel.

Команда під керівництвом Росаріо Ортоли, доцентки Автономного університету Мадрида, проаналізувала, як приблизно 135 тисяч споживачів алкоголю старше 60 років розвивалися протягом дванадцяти років.

Дослідники розділили звички учасників дослідження на різні рівні: "зрідка", "низький ризик", "середній ризик" і "високий ризик".

"Не дивно, що люди найвищої категорії (понад 40 грамів алкоголю на день для чоловіків і більше 20 грамів алкоголю на день для жінок) жили найнездоровіше: вони частіше помирали від раку або серцево-судинних захворювань, а також загалом у цій групі був вищий рівень смертності. По відношенню до загальної кількості за спостережуваний період померло більше людей, ніж в інших групах", - йдеться у статті.

Водночас дослідження показало зв'язок із вищою смертністю від раку серед тих, хто п'є "з низьким рівнем ризику", порівняно з випадковим споживанням алкоголю. Ця категорія включала чоловіків із середнім споживанням від 3 до 20 грамів алкоголю на день і жінок із середнім споживанням приблизно від 3 до 10 грамів алкоголю на день. Для порівняння: 10-12 грамів алкоголю відповідають приблизно 0,3 л пива і 0,125 л келиху вина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алкогольне отруєння - що робити: як надати першу допомогу та куди звертатись для детоксикації

"Ми не знайшли жодних доказів того, що легке споживання алкоголю та смертність позитивно пов'язані. Насправді алкоголь, ймовірно, підвищує ризик раку "з першої краплі", - каже Ортола.

Подібного висновку нещодавно дійшла дослідницька група з канадського Університету Вікторії. За їхніми даними, алкоголь, навіть у невеликих кількостях, не приносить користі здоров'ю.

Вживання спиртових напоїв пов'язане з більш ніж 200 захворюваннями і розладами, зокрема й хворобою, яка є другою причиною смертності в Україні - раком.

Алкоголь є одним із головних факторів ризику появи таких видів онкологічних захворювань: ротової порожнини, горла та гортані, стравоходу, молочної залози, прямої кишки та анусу, шлунка, печінки. На додачу алкоголь підвищує ризик раку легень, підшлункової залози та шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Який напій підвищує ризик появи раку з першої краплі: нові дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути