Навіть невелике споживання алкоголю літніми людьми пов'язане з підвищенням ризиком раку.
Такі результати нового дослідження науковців, пише Spiegel.
Команда під керівництвом Росаріо Ортоли, доцентки Автономного університету Мадрида, проаналізувала, як приблизно 135 тисяч споживачів алкоголю старше 60 років розвивалися протягом дванадцяти років.
Дослідники розділили звички учасників дослідження на різні рівні: "зрідка", "низький ризик", "середній ризик" і "високий ризик".
"Не дивно, що люди найвищої категорії (понад 40 грамів алкоголю на день для чоловіків і більше 20 грамів алкоголю на день для жінок) жили найнездоровіше: вони частіше помирали від раку або серцево-судинних захворювань, а також загалом у цій групі був вищий рівень смертності. По відношенню до загальної кількості за спостережуваний період померло більше людей, ніж в інших групах", - йдеться у статті.
Водночас дослідження показало зв'язок із вищою смертністю від раку серед тих, хто п'є "з низьким рівнем ризику", порівняно з випадковим споживанням алкоголю. Ця категорія включала чоловіків із середнім споживанням від 3 до 20 грамів алкоголю на день і жінок із середнім споживанням приблизно від 3 до 10 грамів алкоголю на день. Для порівняння: 10-12 грамів алкоголю відповідають приблизно 0,3 л пива і 0,125 л келиху вина.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алкогольне отруєння - що робити: як надати першу допомогу та куди звертатись для детоксикації
"Ми не знайшли жодних доказів того, що легке споживання алкоголю та смертність позитивно пов'язані. Насправді алкоголь, ймовірно, підвищує ризик раку "з першої краплі", - каже Ортола.
Подібного висновку нещодавно дійшла дослідницька група з канадського Університету Вікторії. За їхніми даними, алкоголь, навіть у невеликих кількостях, не приносить користі здоров'ю.
Вживання спиртових напоїв пов'язане з більш ніж 200 захворюваннями і розладами, зокрема й хворобою, яка є другою причиною смертності в Україні - раком.
Алкоголь є одним із головних факторів ризику появи таких видів онкологічних захворювань: ротової порожнини, горла та гортані, стравоходу, молочної залози, прямої кишки та анусу, шлунка, печінки. На додачу алкоголь підвищує ризик раку легень, підшлункової залози та шкіри.
Коментарі