Якщо ви регулярно вживаєте часник, це позитивно вплине на здоров'я.
Портал Eatingwell розповідає, як саме впливає часник на наш організм.
Часник зміцнює імунну систему
Хронічне запалення може зашкодити вашому імунітету, знижуючи рівень лейкоцитів. Це значною мірою завдяки аліцину, сірковмісній сполуці, що міститься в таких продуктах, як цибуля, шніт-цибуля та часник.
Огляд 2020 року в Trends in Food Science & Technology виявив, що завдяки своїм сірковмісним сполукам часник може мати противірусну активність. Дослідники вважають, що часник допомагає запобігти проникненню та розмноженню вірусів у наших клітинах.
Знижує рівень холестерину
Часник може покращити рівень холестерину, особливо у людей з високим рівнем холестерину або діабетом.
Може знизитися кров'яний тиск
Часник може знижувати як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск у людей з метаболічним синдромом. Ці переваги були виявлені, коли учасники вживали 100 міліграмів на кілограм ваги (мг/кг) сирого подрібненого часнику двічі на день протягом чотирьох тижнів.
Може покращитися рівень цукру в крові
Часник також може допомогти регулювати рівень цукру в крові, особливо у людей з діабетом. Мета-аналіз 2019 року в журналі "Первинна медична допомога при діабеті" показав, що часник ефективніше, ніж плацебо, знижує рівень глюкози в крові натщесерце та гемоглобіну A1C у людей з діабетом.
Покращує здоров'я кишківника
Пребіотики живлять корисні бактерії у вашому кишечнику, і часник є їхнім хорошим джерелом. Після трьох місяців прийому екстракту часнику, учасники дослідження 2020 року мали більш різноманітний та здоровий мікробіом кишечника.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як швидко почистити часник: два перевірені способи
Однак часник може викликати гази та здуття живота у людей із синдромом подразненого кишечника.
Інші переваги
Антиоксиданти в екстракті часнику можуть зменшити нейрозапалення, підтримуючи здорову роботу мозку з віком, згідно з дослідженням 2020 року. Крім того, інше дослідження в журналі Nutrients показало, що серед літніх китайців ті, хто споживав більше часнику, жили довше, ніж ті, хто рідко вживав часник.
Найкраще їсти часник у сирому вигляді. Це найздоровіший спосіб вживання часнику, оскільки вміст аліцину в ньому буде максимальним. Чим більше часник обробляється і готується, тим нижче вміст аліцину.
Курятина є одним з найпопулярніших видів м'яса. Завдяки своїй універсальності куряче м'ясо легко включається у раціон з різноманітними стравам
Курятина являє собою білок, який легко включити практично у будь-який прийом їжі. Але чи корисно їсти її кожен день, розповіли дипломовані лікарі-дієтологи.
Коментарі