Ексклюзиви
понеділок, 17 травня 2021 15:56

Як справлятися із хвилюванням перед ЗНО батькам і учням

"Все було вивчено, а як тільки прийшов час здачі ЗНО, йду і розумію, що нічого не знаю, не пам'ятаю, я просто чистий аркуш". У цьому прикладі багато школярів можуть пізнати себе, не тільки під час складання ЗНО, а й так само при будь-якому іспиті. Тому доречними буде декілька порад від дитячого психолога Наталії Ідрісової з онлайн сервісу підбору психолога meclee.com.

  Наталія Ідрісова
Наталія Ідрісова

Як справлятися зі стресом перед іспитом школярам

1. Уся інформація, яку ви отримали, нікуди не поділася. Вона всередині вас, просто вона зі свідомого перейшла в підсвідоме, простіше кажучи, перейшла в архів, на "жорсткий диск". І ваше завдання - заспокоїтися і згадати все це.

2. Згадайте свій досвід як ви з вчителями працювали на уроках, як у вас пройшло пробне ЗНО.

3. Якщо ви розумієте, що рівень тривоги підвищується, поговоріть із батьками, поділіться своїми емоціями. Обсудіть, що вам здається найстрашнішим у даній ситуації, як ви бачите позитивний і негативний варіанти розгортання подій. Зрозумійте, що чим більше ви будете зациклюватися на своїх страхах, тим більше вони володітимуть вами, і ви, зрештою, можете не впоратися з ними.

Якщо вам складно говорити з кимось про свої почуття, спробуйте самі впоратись зі своїм хвилюванням:

Як емоційно підготуватися?

1. У день ЗНО вам краще з'явиться раніше призначеного часу до пункту, щоб була можливість заспокоїтися, зорієнтуватися на новому місці.

2. Спробуйте техніку дихання. Дихайте спокійно і глибоко, заплющте очі, якщо є можливість, обіпріться на спинку стільця і рахуйте: при вдосі - до 5-ти, і до 7-ми - на видиху. Таку вправу можна застосувати як безпосередньо перед початком ЗНО, так і в його процесі.

3. Обійміть себе руками, відчуйте своє тіло, сильно стисніть та розтисніть кулаки; це все сприяє "поверненню до свого тіла", "повідомляє" психіці, що ви вже керуєте своїм хвилюванням.

Пам'ятайте, що батьки й друзі тебе люблять і підтримують. У тебе все вийде. І незалежно від того як ти складеш тести, життя продовжується. Зробити все Ідеально - це просто фізично неможливо, а тому при складанні тестів думайте тільки про якість Виконання завдання, а не про можливий результат.

Поради батькам щодо підготовки до ЗНО

Батьки мають дати зрозуміти своїй дитині, що в житті буде ще багато різних іспитів, Усі вони будуть важливими, але не найголовнішими в житті. Діти мають знати, що їх люблять попри все, і за будь-яких обставин, за будь-якого результату ЗНО.

Отже що зробити батькам, щоб дитина не хвилювалася перед ЗНО?

1. Поговоріть з дитиною як це було у вас, про свої побоювання, що відчували. Згадайте смішну історію пов'язану з іспитом. Не акцентуйте увагу на негативних переживаннях.

Важливо щоб дитина виплеснув свої емоції за день два до здачі ЗНО

2. Обійміть дитину, це зніме напругу і тривогу, візьміть за руку ...

3. Підтримуйте дітей словами "Я впевнений, що ти все зробиш добре", "Ти робиш це дуже добре". "Я бачу, що ти хвилюєшся, і це природно", "У мене немає сумнівів щодо твоїх здібностей".

Зараз ви читаєте новину «Як справлятися із хвилюванням перед ЗНО батькам і учням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути