вівторок, 09 березня 2021 16:12

Як проходить вакцинація від Сovid-19. Інфекціоніст розповів про власний досвід

Як проходить вакцинація від Сovid-19. Інфекціоніст розповів про власний досвід
Інфекціоніст Андрій Процик вакцинувався від Covid-19. Фото: надано Андрієм Проциком

Щеплення від коронавірусної інфекції безболісне. Його проводить медпрацівник із мобільної бригади. Те, що після введення препарату на наступний день може піднятись температура, свідчить, що організм відреагував на вакцину.

Про це Gazeta.ua розповідає Андрій Процик, інфекціоніст з Івано-Франківська.

"Вакцинували мене у вівторок. Ходять різні міфи та думки стосовно цього питання. Як інфекціоніст розумію, що кращого методу профілактики інфекційних хвороб, ніж вакцинація, у світі немає", - каже лікар.

Індійську вакцину Covishield доставили в медичний заклад у спеціальному холодильнику із дотриманням температурних умов зберігання від 2°C до 8°С.

"Я підписав згоду, що даю дозвіл на щеплення. Вона універсальна для будь-якої вакцинації. Мені надали інструкцію англійською та українською мовами. Ін'єкцію зробили на території медичного закладу. Туди приїхала мобільна бригада. Люди навчені добре. Чітко відповідали на поставленні їм питання й розумілися на своїй роботі. Ін'єкцію робили в руку - в ділянку плеча - дельтаподібний м'яз. Щеплення провели за кілька секунд. Дістали маленький шприц із голкою і вкололи. Було не боляче. Після цього я деякий час почекав, щоб не виникли якісь реакції", - додає Процик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прорив у лікуванні Covid-19 - новий препарат успішно проходить тестування

Інфекціоніст стверджує, у той день самопочуття було добрим. На 2-й піднялася температура.

"Це добре, адже організм зрозумів, що до нього щось потрапило, й імунна система почала реагувати. Випив парацетамол, і все минуло. Коли я вакцинувався від дифтерії й правця, у мене були відчуття приблизно такі самі. Почуваюся добре", - наголошує інфекціоніст.

Коли вакцину вводять пацієнтові, вона спонукає імунну систему виробляти антитіла і готує її для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію. Щеплення роблять двічі, з інтервалом 4-12 тижнів.

"Стосовно індійської вакцини, вважається, що найкращий інтервал між 1-ю та 2-ю дозою - 12 тижнів. Та якщо це лікар старшого віку із супутньою хворобою, який працює в інфекційному відділенні - у нього імунітету ще не достатньо. Тому йому рекомендують вакцинуватися за 4 тижні. Якщо людина молода, здорова й не є в групі ризику, можливо, їй краще і почекати. Тут багато тонкощів, які ще досліджуються. Попри це, вакцина безпечна. Це організаційні питання, які з часом вирішаться", - додає Процик.

Зараз ви читаєте новину «Як проходить вакцинація від Сovid-19. Інфекціоніст розповів про власний досвід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути