четвер, 13 липня 2017 12:15

Як операція на серці змінює життя: історії молодих пацієнтів

Щорічно серцево-судинні захворювання забирають життя близько півмільйона людей у нашій країні. Невтішна статистика. Однак останнім часом спостерігається прогрес: якісну операцію на серці вже можна провести не тільки за кордоном, а й в Україні, і завдяки цьому почати нове повноцінне життя.

  Операція на серці
Операція на серці

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) – це ще одне лихо ХХІ століття. Вони є причиною смерті кожної третьої людини на планеті – жодна інша хвороба не вбиває такої кількості людей. В Україні ця проблема стоїть особливо гостро. Це пов'язано з нестачею фінансування, дефіцитом обладнання, а головне – кваліфікованих, досвідчених фахівців. Із 50 тисяч необхідних операцій у нашій країні щорічно відбувається щонайбільше 6,5 тисячі.

Кардіохірургів, які самостійно можуть оперувати, – щонайбільше шістдесят, і майже всі вони живуть і працюють у столиці. А в Україні на серцево-судинні захворювання припадає аж 70% від загальної кількості смертей, причому дедалі частіше вмирають люди в самому розквіті сил – 35-45 років.

Інколи складно і соромно зізнаватися оточенню про проблеми з серцем у такому віці, коли запас здоров'я ще далеко не вичерпаний і на майбутнє багато планів. Але будь-який лікар вам підтвердить, що за останні пару десятиліть серцеві хвороби перестали існувати тільки під ярликом вікових проблем: середньостатистичний пацієнт кардіології "помолодшав" років на 15. Прискорений темп життя, стресові ситуації, погана екологія і неправильне харчування – все це сьогодні призводить до інфаркту і в 35, хоча раніше такі випадки були рідкісними винятками.

Що означає мати діагноз ССЗ у такому віці? Це і значний набір медикаментів, які слід приймати регулярно, і зміна харчових звичок, і обмеження та заборони в найдоступніших раніше речах. Але головне – це відмова від звичного життєвого ритму, що призводить до проблем у сімейних відносинах і кар'єрі. Ці чинники фахівці безпосередньо пов'язують із поняттям "якість життя", яке охоплює задоволення станом власного здоров'я, побутові умови та психологічний настрій.

Саме в молодому віці особливо гостро відчувається власна обмеженість і відірваність від повноцінного життя, неможливість на повну силу працювати і займатися спортом. Тому природно, що перша реакція на проблеми зі здоров'ям – завжди заперечення, небажання прийняти їх як даність. Оксані Гнатюк з Луцька лише 37, діагноз "аневризма аорти" їй поставили 12 років тому. "Уже знаючи про аневризму, я намагалася і далі жити повноцінним життям і не помічати її. Продовжувала ходити в спортзал і сауну. Мені лікарі потім сказали, що це був точний шлях до самогубства. З кожним роком я і сама відчувала, що стає дедалі гірше. Довелося визнати, що все йде до операції".

Часто найскладніший крок для молодої людини – саме зважитися на операцію, адже є відповідальність за сім'ю та дітей, і такий ризикований крок хочеться максимально відстрочити. У Алли Сідько проблеми з серцевим клапаном з дитинства – через ускладнення після ангіни. З цим вона жила понад 20 років, але останні півроку задишка почала з'являтися навіть від звичайного прибирання квартири – відкладати операцію більше не можна.

  Палата в лікарні
Палата в лікарні

"Один наш знайомий переніс операцію на серці кілька років тому, і зумів після неї навіть звести будинок своїми руками. Мене його історія трохи заспокоїла, – згадує Алла. – Операцію призначили на грудень, але я вирішила відкласти її до січня, щоб не псувати дитині новорічні свята: було дуже страшно, і ніхто не знав, чим все може закінчитися. Я місяць мучилася, майже не спала і не їла від переживань, разів зо сто набирала номер лікаря і скидала. У підсумку операцію все-таки призначили, якраз напередодні дня народження мого малюка. У подарунок він отримав ще не дуже активну, але здорову і живу маму".

Часто у майбутніх пацієнтів викликає острах не тільки сама операція, а й її наслідки, зокрема процес реабілітації. В уявленні більшості він тривалий і важкий, і жити як раніше вже не вийде ніколи. Насправді всі розповіді про страшні лікарняні палати, некваліфікований персонал і болісну адаптацію – це стереотипні пережитки радянського минулого. Відгуки пацієнтів свідчать геть про інше. Сьогодні операції роблять на цілковито новому рівні, а клініки намагаються створити максимально комфортні для пацієнтів умови. Головне – за високою якістю медичних послуг більше немає необхідності їхати за кордон – в Україні з'явилися свої кваліфіковані кардіохірурги і хороші медичні центри.

Оксана Гнатюк робила операцію у лікаря Олександра Бабляка в Центрі кардіохірургічної допомоги Добробут півроку тому і переконалася в цьому на власному досвіді: "У мене була можливість оперуватися в Польщі, я вже відправила туди аналізи і готувалася їхати. Але знайомий кардіохірург буквально умовив мене з'їздити в Київ хоча б на консультацію. Я тоді дуже сумнівалася, але тепер сама всім розповідаю, що і в нашій країні є дуже досвідчені лікарі й хороше обладнання. Ставлення персоналу, самого лікаря і те, як ти почуваєшся, приходячи в клініку, – це дуже важливо, тому після кількох консультацій на саму операцію я їхала без сумнівів і нічого не боялася. У клініці провела лише тиждень і майже одразу повернулася на роботу".

  Олександр Дмитрович Бабляк
Олександр Дмитрович Бабляк

Важливо відзначити, що у молодих ризиків набагато менше, ніж у старших людей – організм легше переносить наркоз і швидше відновлюється.

"Раніше операція на серці справді була вироком. На людину накладалася сила-силенна обмежень, приписувалися десятки ліків. Люди навіть після хірургічного втручання продовжували бути заручниками своїх проблем. Сучасна кардіохірургія вже перебуває на такому рівні, що пацієнт із будь-яким діагнозом має шанс дістати абсолютно нову якість життя: повернутися до помірної фізичної активності, займатися кар'єрою і не бути прив'язаним до медикаментів. Нині люди йдуть на операцію не лише для того, щоб ліквідувати наслідки якоїсь хвороби – вони йдуть за можливістю повноцінно жити", – пояснює кардіохірург Олександр Бабляк.

У наші дні успішна операція – це фактично путівка в нове життя. Ігор Кобявка у свої 40 переніс три інфаркти, тому чи зважуватися на операцію питання не стояло: "Я на неї не просто йшов, а мало не біг з останніх сил. Третій інфаркт міг стати останнім, а у мене маленька внучка, і було страшно її більше не побачити". Онучці Ігоря вже півтора року, і весь свій вільний час він проводить із нею. А ще багато працює і вже півроку згадує про інфаркт, як про страшний сон.

Операція на серці дає можливість отримати таку якість життя, на яку заслуговує будь-яка людина: жити і працювати на повну силу, не обмежувати себе і не бути тягарем для близьких. "Після операції мені порадили ходити на плавання, і я вже два місяці з дитиною їжджу до Фастова у басейн, а до цього і плавати ніколи не вміла. Отак завдяки операції в 40 років знайшла улюблений вид спорту", – зізналася Алла.

Здорове серце – це коли взагалі не замислюєшся про те, здорове воно чи ні, і сьогоднішній рівень кардіохірургії в Україні дає людям будь-якого віку не тільки гарантію успішної операції, а й можливість почати нове, здорове життя.

Зараз ви читаєте новину «Як операція на серці змінює життя: історії молодих пацієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути