Ексклюзиви
четвер, 09 лютого 2023 02:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Як оформити довідку про інвалідність за кордоном: пояснення Мінреінтеграції

Як оформити довідку про інвалідність за кордоном: пояснення Мінреінтеграції
Громадяни України, які через російське вторгнення опинилися за кордоном, можуть оформити довідку про інв алідність заочно – що для цього потрібно. Фото: Today

Громадяни України, які через російське вторгнення опинилися за кордоном, можуть оформити довідку про інвалідність заочно.

Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря в Україні. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які тимчасово перебувають за кордоном, здійснюється екстериторіально та заочно", – йдеться у повідомленні.

Для цього потрібно надіслати необхідні медичні документи своєму сімейному лікарю або лікарю-куратору на території України для оформлення форми 088/о "Направлення на МСЕК".

Міністерство наголошує, що надсилати документи потрібно виключно українською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ назвало актуальні критерії встановлення інвалідності: що варто знати

Зазначається, що поданий пакет документів розглядатиме лікарсько-консультативна комісія (ЛКК). За її рішенням прохача скерують на МСЕК для проведення експертизи та встановлення інвалідності.

Якщо до цього часу ви не зможете прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров'я.

Експертиза здійснюється за направленням ЛКК незалежно від вашого місця реєстрації, проживання чи перебування.

"Звертаємо увагу, термін дії довідки про інвалідність під час війни продовжується автоматично. Тож, якщо ви знаходитесь за межами України, довідка вважається дійсною на весь період дії воєнного стану і впродовж 6 місяців після його припинення", – ідеться у повідомленні.

Так само подовжується ступінь втрати працездатності (у відсотках) та термін дії індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

Як отримати довідку про інвалідність дитині

Довідку про інвалідність дитини, коли вона досягає 18-річного віку, можна також оновити й отримати вже "дорослу" довідку заочно, перебуваючи за кордоном. Це зробить ваш сімейний лікар або лікар-куратор в Україні.

Дитина має пройти обстеження в тій країні, де ви знаходитесь. Потім їх результати й всі медичні документи, перекладені українською мовою, скеровуються в Україну.

Лікар оформить форму 088/о, а ЛКК направить документи на медико-соціальну експертну комісію для проведення заочної експертизи та встановлення інвалідності.

З початком повномасштабного вторгнення росіяни вчиняють численні воєнні злочини проти цивільного населення України.

Депортація є одним з таких злочинів окупантів, коли сотні тисяч цивільних українців вимушено опиняються на ворожій території, часто без документів.

Мінреінтеграції пояснює, як оформити посвідчення особи на повернення в Україну для депортованих українців.

Зараз ви читаєте новину «Як оформити довідку про інвалідність за кордоном: пояснення Мінреінтеграції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути