Ексклюзиви
понеділок, 17 червня 2024 11:26

Як колір овочів та фруктів впливає на здоров'я. Перевірте свої запаси

Як колір овочів та фруктів впливає на здоров'я. Перевірте свої запаси
Збільшують тривалість життя та зміцнюють імунітет: дієтолог пояснила, чому колір овочів та фруктів має значення Фото: pinterest

Влітку овочі, фрукти та ягоди тішать своїм різнобарв'ям. Це не тільки красиво, але і корисно для здоров'я.

Колір багатьох овочів, фруктів і ягід обумовлений вмістом в них натуральних пігментів, багато з яких - бета-каротин, лікопін, зеаксантин, алліцин, антоціани відносяться до антиоксидантів (групи каротиноїдів і флавоноїдів), каже дієтолог Світлана Фус.

"Їхні профілактичні властивості відомі щодо захворювань серцево-судинної системи, деяких онкологічних захворювань, катаракти. Вони потрібні для нормального росту і розвитку дітей. Захищаючи наші клітини, ці речовини уповільнюють процеси старіння організму, збільшують тривалість життя та покращують імунітет", - пояснює Світлана Фус.

Регулярне вживання різнокольорових овочів, фруктів і ягід приносить багато користі

фіолетові або блакитні (антоціанін) - знижують ризик розвитку хвороб серця і раку шлунка, нормалізують кров'яний тиск і рівень холестерину;

червоні (лікопін) - захищають серце, знижують ризик розвитку раку;

помаранчеві або жовті (бета-каротин) - зміцнюють імунітет, покращують здоров'я очей;

білі або коричневі (алліцин) - покращують пам'ять, знижують ризик хвороб серця і судин, мають антибактеріальні властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим відрізняються жовті помідори від червоних: головні відмінності

зелені (хлорофіл) - зменшують ризик онкологічних захворювань, активізує клітинне дихання.

Літо - найкраща пора року для збільшення кількості овочів, фруктів і ягід в раціоні.

Як збільшити їх вживання

Крок 1. Їжте мінімум 400 г овочів і 200 фруктів і ягід кожен день. Співвідношення овочів і фруктів в раціоні 2:1.

Крок 2. Кладіть овочі та зелень до кожного прийому їжі. У вигляді десерту можна додати ягоди або невеликий фрукт.

Їжте якомога більше різнокольорових різноманітних овочів, фруктів і ягід. Вони важлива складова здорового харчування. Слідкуйте, щоб на вашій тарілці кожен день (навіть взимку) появлялися кольори веселки, а половину обсягу складали овочі і фрукти з переважанням овочів.

У теплі літні місяці зростає загроза болісних сонячних опіків. Але чи знаєте ви продукти, які можуть допомогти захистити вашу шкіру від ультрафіолетових променів. Вони забезпечують природний захист від сонця зсередини.

Сезон помідорів ідеально узгоджується з літніми місяцями з високим УФ-променем. І яка іронія, враховуючи, що ці яскраві красуні також пропонують природний сонцезахисний крем через вміст поліфенолів, каротиноїдів (як лікопін) і вітаміну С. Незалежно від того, додаєте ви їх у салати, супи, соуси чи пасту, важко помилитися з ідеально стиглими помідорами.

Зараз ви читаєте новину «Як колір овочів та фруктів впливає на здоров'я. Перевірте свої запаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути