Ексклюзиви
пʼятниця, 18 березня 2016 21:40

Як дізнатися, що організму не вистачає вітамінів та як їх поповнити

Як дізнатися, що організму не вистачає вітамінів та як їх поповнити
Фото: vidpoviday.com

У міжсезоння дефіцит не є рідкістю. В організмі починаються зміни, які можуть спровокувати проблеми з волоссям, шкірою, нігтями, а в серйозних випадках - з роботою внутрішніх органів. У жінок ця проблема виникає рідше, ніж у чоловіків. Самостійно визначити яких вітамінів в організмі не вистачає складно. Не варто займатися самолікуванням, і приймати всі види вітамінів. Непотрібними також є різноманітні маски для волосся, які лише усувають прояви, а саму проблему.

У людини погіршується зовнішній вигляд, ламаються нігті, волосся випадає, різко втрачають гладкість і міцність. Клітини волосяного покриву відчувають голодування і починають задихатися. Усе через повільний обмін речовин з недостатньою кількістю вітамінів.

Ознаки, які вказують на дефіцит вітамінів

Мова йде не про повний авітаміноз. А про брак певних вітамінів, особливо у весняний період.

Для того, щоб раціон був збалансованим, важливо зрозуміти, яких саме вітамінів не вистачає організму.

Випадання волосся

Нестача вітаміну В7 (біотин), який допомагає організму засвоювати жири, вуглеводи і амінокислоти. Щоб заповнити його запаси варто вживати в їжу яєчний жовток, горіхи, цвітну капусту.

Тріщини в куточках рота

Нестача вітаміну В12, заліза і цинку. Заповнити її можна введенням в раціон лосося, морепродуктів, яєць. Для кращого засвоєння залізаці продукти слід комбінувати разом з овочами, багатими на вітамін С.

Кровоточивість і набрякання ясен

Коли при чищенні зубів ви помітите кров, перше, що прийде в голову - пародонтоз. У цьому випадку варто вживати побільше продуктів з вітаміном С: овочів і фруктів, цитрусових. Якщо цього вітаміну недостатньо, ви помітите це за станом загальної слабкості і блідій шкірі.

Прищі на обличчі і тілі

Якщо на обличчі, стегнах, руках і сідницях стали з'являтися прищі, це може бути дефіцит вітаміну А, вітаміну D і жирних кислот - таких, як омега-3. Щоб заповнити їх запас потрібно щодня перебувати на сонці не менше 10 хвилин - цілком достатньо, щоб підживити себе настільки потрібним вітаміном. Також варто почати їсти жирну рибу, яка забезпечить організм необхідною кількістю омега-3 жирних кислот. А вітамін А можна отримати, вживаючи листові овочі, морква і червоний перець.

Оніміння, поколювання в руках і ногах

Нестача вітамінів групи В (конкретно В6 і В12). Якщо затягнути з цим, можна заробити проблеми з нервовою системою: тривога, депресія, втома стануть вашими частими гостями, почне давати збої гормональний баланс. Джерелами цих вітамінів є яйця, курка, яловичина, шпинат і спаржа - і вони у вас практично вже в раціоні.

Зараз ви читаєте новину «Як дізнатися, що організму не вистачає вітамінів та як їх поповнити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути