субота, 30 вересня 2017 10:27

5 правил, як споживати не шкодячи планеті

 

Глобальна проблема змін клімату вже у найближчі десятиліття може стати причиною природних катаклізмів, голоду, безробіття, переселень, воєн та вимирання тисяч видів тварин. Саме спосіб життя людства є головною причиною такої ситуації. Програма розвитку ООН в Україні спільно з ГО Єдина Планета розповідають, що може зробити для вирішення проблеми кожен вже сьогодні.

Відповідальне споживання

Одна з головних причин змін клімату – парниковий ефект, викликаний викидами парникових газів в атмосферу. Насамперед йдеться про метан, вуглець та закис азоту. Значна частина цих газів є побічним ефектом діяльності промислового тваринництва. Міжурядова панель з питань змін клімату (IPCC) оцінює вплив агропромисловості на парниковий ефект на рівні 24%, що більше, ніж вплив всього існуючого траспорту (14%) чи опалення домогосподарств (6%) і майже дорівнює електро- та теплопромисловості (25%).

Якщо вам складно одразу відмовитись від продуктів промислового тваринництва (м'ясо, молочні продукти, яйця тощо), спробуйте веганство один-два дні на тиждень. Додатково надихає на цей крок і ВООЗ, яка віднесла оброблені м'ясопродукти до Групи 1 найбільш шкідливих канцерогенів.

Частіше ходити пішки та їздити на велосипеді.

Енергоефективність. Економте ресурси, утеплюючи вікна, двері, стіни.

Вживання місцевої їжі. Краще для клімату надавати перевагу локальним продуктам, для транспортування яких не використовується багато пального, а відповідно й зменшується вуглецевий слід. Екологічнішою буде органічна їжа, або просто селянська, для вирощування якої не використовуються штучні добрива, більшість з яких є продуктами переробки викопного палива.

Підтримка ініціативи та лідерів, що опікуються питаннями охорони довкілля. Слідкуйте за діяльністю громадських ініціатив та організацій, що розповсюджують інформацію про запобігання змінам клімату, долучайтесь до активізму. В Україні таким об'єднаннями є ГО Єдина Планета, Екоцентр, УМКА, філія 350.org та інші.

Запитайте у місцевого депутата про заходи, що направлені на ширше впровадження і використання альтернативних джерел енергії у вашому населеному пункті. Перед обранням кандидата на виборну посаду – уточніть, наскільки виконання його програми може зашкодити довкіллю чи навпаки сприятиме подоланню змін клімату.

Більше про екологічний спосіб життя можна дізнатися 30 вересня – 1 жовтня на фестивалі Kyiv Vegan Boom. Захід відбуватиметься за сприяння ПРООН в Україні та Міжнародного центру перспективних досліджень. Лекції, панельні дискусії, інсталяції, інтерактивні заходи дозволять збільшити освіченість населення щодо питань змін клімату.

Зараз ви читаєте новину «5 правил, як споживати не шкодячи планеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути