пʼятниця, 30 березня 2012 05:45

Зубний біль віддає у шию

Автор: фото з сайта www.mediacache.rugion.ru
  Інфекція від карієсу передається у носоглотку, гайморові пазухи. Виникають фарингіт, тонзиліт. У шлунку бактерії провокують гастрит і виразку
Інфекція від карієсу передається у носоглотку, гайморові пазухи. Виникають фарингіт, тонзиліт. У шлунку бактерії провокують гастрит і виразку

— До зубного ходжу рідко. Дуже боюся сідати у крісло до стоматолога. Через це зуби сильно запустила, болять щоночі. Коли зважилася піти до лікаря, поставив три пломби, один зуб вирвав. Тепер почало боліти в шлунку. Гастроентеролог направив на аналізи, знайшли дисбактеріоз. Пояснив, інфекція від зубів могла поширитися по організму, — розповідає 30-річна Оксана Кащук із Тернополя.

Столичний стоматолог 45-річний Мирослав Олійник каже, передусім через хворі зуби болить голова.

— Зубний біль часто віддає в шию, скроні. Пацієнтам здається, що це звичайна мігрень через зміну погоди або підвищений тиск. Насправді все йде від зуба. Він може передати інфекцію на нирки через кров, а в шлунок — по стравоходу, коли людина ковтає.

Найнебезпечніші для внутрішніх органів зуби із запущеним карієсом і нагноєнням.

— Якщо гній не видалити, хвороба поширюється на найближчі тканини. Коли у зубі велика дірка, гній може витекти назовні. Тоді бактерії уражають шлунок. Також розносяться кров'ю по організму.

Насамперед інфекція від карієсу передається у носоглотку, гайморові пазухи, бо вони найближче. Виникають фарингіт, хронічний тонзиліт. У шлунку інфекція провокує гастрит, виразку.

Столичний терапевт Тетяна Сніжко пояснює, найнебезпечніші зубні бактерії для серця. Стрептокок, який спричиняє карієс, може викликати запалення внутрішньої оболонки серця.

— Недуга виникає, якщо в яснах гниє шматок видаленого зуба. Бактерії уражають клапанний апарат серця. Людина слабне, втрачає вагу. Болять м'язи, ломить суглоби. Підвищується температура, на шкірі може з'являтися висип. Третина хворих не виживають.

Хворобу лікують сильними антибіотиками, їх колють у вену.

— Інфекція від зуба може спричинити також запалення нирок. Кілька місяців або навіть років бактерії тліють в організмі майже без симптомів. Люди звертаються до лікарів, коли вже є гострий біль у нирках. Це ознака ниркової недостатності.

Наліт чистять ультразвуком

— Мікроби липнуть до зубів, осідають у вигляді нальоту. Раніше його видаляли щітками і зубними гачками. Також зішкрябували бруд і камені. Зараз чистять ультразвуком, — говорить Мирослав Олійник.

Камінь зчищають вібрацією, інструмент не торкається зуба. Апарат виділяє кисень, яким дезінфікують рота. Також обробляють антисептиком, щоб вимити бактерії з тріщин.

 

Зараз ви читаєте новину «Зубний біль віддає у шию». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути