вівторок, 10 квітня 2012 05:45

Зуби псуються через пасивне куріння

— Коли була мала, тато з дідом курили у квартирі. Жили у двокімнатній "хрущовці". Іноді диму було, хоч сокиру вішай, — розповідає 21-річна Оксана Хаджийська із Запоріжжя. — Вихователька в дитсадку сказала, що мої чорні кола під очима — через прокурене приміщення. Коли вперше повела мене до стоматолога, карієс знайшли на восьми зубах. Потім мама прочитала, таке буває від пасивного куріння.

Оксана курить із 15 років, але виходить із приміщення, де хтось запалює цигарку.

— Серед тих, хто має рак легенів, 85 відсотків курців. У групі ризику й ті, хто лише дихає димом, — каже столичний торакальний хірург професор Анатолій Макаров, 75 років.

Речовини з тютюнового диму всмоктуються у кров, розносяться організмом, видозмінюють тканини. Провокують рак усіх внутрішніх органів.

Один раз зайти до прокуреного приміщення не зашкодить. Онкологія виникає від пасивного куріння роками. Для того, щоб у курця знизився ризик захворювання, треба не палити впродовж 10 років.

— Рак легенів страшний тим, що може не проявлятися на рентгені до 12 років. Тому посідає перше місце у світі за смертністю серед усіх онкологічних недуг.

Застерігає не палити у присутності вагітних.

— Тютюновий дим призводить до недорозвитку плоду, синдрому раптової смерті, астми, туберкульозу. Надалі діти можуть відставати розумово. Трапляються порушення психіки.

Анатолій Макаров багато років викурював по пачці на день.

— Димів, як паровоз. Кинув у 55. Задихався, як піднімався сходами навіть на другий поверх. Перестав дивитися на дівчат. Куріння у чоловіків порушує статеву функцію. Взяв себе в руки. Викинув останню пачку, поховав усі попільнички в кабінеті. Почав краще почуватися, дихання повернулося до норми, і не тільки це. Краще стопку коньяку випити, ніж викурити сигарету.

50

хімічних сполук містить тютюновий дим. 13 із них призводять до раку.

 

Зараз ви читаєте новину «Зуби псуються через пасивне куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути