понеділок, 10 грудня 2018 07:50

Живіт при апендициті стає твердий, як камінь

Автор: WWW.ONLINETAMBOV.RU
  Запалення апендиксу лікують тільки операцією. Її роблять лапароскопічно — через проколи
Запалення апендиксу лікують тільки операцією. Її роблять лапароскопічно — через проколи

— У доньки так прихопило живіт, що скрутилася на підлозі калачиком на правому боці. На болі в животі й раніше скаржилася, але вони проходили після чаю зі звіробоєм. Думала, що з'їла щось несвіже і це пройде, — розповідає вінничанка Світлана Ковальчук, 36 років. Має 6-річну дочку. — В лікарні сказали, що в Кіри було запалення апендикса.

Дівчині зробили операцію. Її виконали лапароскопічно. В черевній стінці зробили проколи, розміром 1 см. Через них ввели відеообладнання і медичні інструменти. Запалений апендикс видалили. Завдяки цьому способу сліди на шкірі ледь помітні й не виникають спайки. Пацієнтку виписали додому за день після операції.

— Доки батьки граються з лікуванням, стан дитини погіршується. Роблять клізму, прикладають до живота теплу грілку і дають знеболювальне чи антибіо­тик. Коли вони зволікають, в апендиксі збирається гній, — говорить 53-річний Олександр Якуба, столичний хірург. — Діти не можуть точно вказати, де болить, тому просто показують на пуп.

Батьків має насторожити, коли малеча відмовляється від їжі, довго спить, млява чи неспокійна. Підвищується температура. У старших дітей і дорослих при апендициті болить живіт із правої сторони. У 3–4-річних малюків виникає багаторазова блювота, здуття живота і пронос. Їх потрібно показати дитячому хірургові в першу добу. Він має зробити ультразвукове дослідження органів черевної порожнини й аналіз сечі та крові на виявлення запалення.

— Живіт при апендициті стає твердий, як камінь. Його важко глибоко промацати.

Коли запалений відросток лопається, кал і гній потрапляють у черевну порожнину, виникає смертельно небезпечне запалення — перитоніт.

— Часто апендицит плутають із циститом. Коли стається тазова форма запалення апендикса, дитина починає мочитися з сильним болем. Щоб точніше встановити діагноз, роблять пальцеве дослідження прямої кишки.

До приїзду "швидкої" можна випити таблетки но-шпи для зняття спазму. Не варто приймати антибіотики й пити воду. Вона нашкодить, якщо доведеться давати хворому наркоз.

Зараз ви читаєте новину «Живіт при апендициті стає твердий, як камінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути