
— Колись ранки після святкових посиденьок зустрічав із нудотою та головним болем, — розповідає 35-річний Андрій Радченко з Києва. — Тепер заїдаю алкоголь овочами, бутербродами з сиром і горіхами. На диво, це допомагає.
— Зелені салати, огірки, авокадо знімають окислювальні процеси в організмі. Від цього покращується самопочуття, інтоксикація зменшується, — каже 28-річний Андрій Маковецький, столичний дієтолог.
Алкоголь не варто заїдати солодощами, жирним м'ясом і салатами з майонезом. Можуть спричинити печію й нудоту.
— Міцні напої раджу закушувати тваринними жирами. Канапками з маслом та ікрою або сиром — маскарпоне, філадельфія чи російським. Вони уповільнюють потрапляння алкоголю в кров, частково його виводять. Також добре їсти горішки, насіння й фрукти. Якщо закушувати м'ясом, олів'є чи оселедцем під шубою — почнеться бродіння у шлунку, виникне нудота.
Не радить запивати газованою й солодкою водою. Вона пришвидшує всмоктування алкоголю в кров і людина швидше п'яніє. Щоб уповільнити цей процес, за пів години до застілля слід з'їсти 20–30 г масла.
— Перед святкуванням можна випити зелений смузі. Збити у блендері 150–200 мілілітрів води, 30–70 грамів шпинату чи петрушки та столову ложку меду. Випити такий коктейль можна і зранку наступного дня. Нормалізує мікрофлору кишечника, кислотність і покращує самопочуття, — додає Маковецький.
— Перед святами запасаюся яйцями. З них роблю гоголь-моголь, щоб стати на ноги після алкогольного застілля, — розповідає киянин Михайло Трегубов, 59 років.
Збиває яйце з дрібкою солі та чорного меленого перцю. Додає столову ложку оцту, не помішуючи. Випиває. За 5–10 хв. зникають головний біль і нудота.
— Сирі яйця — не панацея від похмілля, — розповідає Олексій Джура, 61 рік, нарколог із Харкова. — Не всі здатні його випити, ще й там можуть бути сальмонели та інші паразити. Насправді сире яйце слабо зв'язує токсини й продукти розпаду алкоголю. Краще випити томатного соку, який насичує корисними сполуками й прискорює обмін речовин. Його слід посолити, це швидше відновить мінеральний баланс.
Радить збити в блендері склянку томатного і 50 мілілітрів апельсинового соку, дрібку перцю і три кубики льоду. Цей напій збадьорить краще, ніж кава. Також від похмілля допомагає апельсиновий сік. Його гіркуватий присмак знімає напади нудоти і втамовує спрагу.
На тяжкість похмілля впливає не кількість випитого алкоголю, а скільки барвників та ароматизаторів у ньому. Тому за однакової концентрації спирту коньяк чи ром спричинить сильніше похмілля, ніж горілка. Алкоголь із міцних напоїв всмоктується повільніше, однак і виходить довше.
— Італійці від похмілля п'ють міцну каву з бананом вприкуску. Кофеїн і калій хоч і бадьорять, але мають сечогінний ефект. Він тільки посилює зневоднення. Продукти з цистеїном зменшують симптоми похмілля. Його багато в сирому соняшниковому насінні та зеленому горосі. Корисно з'їсти шматок лимона з сіллю і ківі. Вони містять речовини, що допоможуть перетравити спиртне.
Коментарі