Ексклюзиви
понеділок, 04 січня 2021 00:55

Зелений горошок полегшує похмілля

Автор: Василина Кузнецова
 

— Колись ранки після святкових посиденьок зустрічав із нудотою та головним болем, — розповідає 35-річний Андрій Радченко з Києва. — Тепер заїдаю алкоголь овочами, бутербродами з сиром і горіхами. На диво, це допомагає.

— Зелені салати, огірки, авокадо знімають окислювальні процеси в організмі. Від цього покращується самопочуття, інтоксикація зменшується, — каже 28-річний Андрій Маковецький, столичний ­дієтолог.

Алкоголь не варто заїдати солодощами, жирним м'ясом і салатами з майонезом. Можуть спричинити печію й нудоту.

— Міцні напої раджу закушувати тваринними жирами. Канапками з маслом та ікрою або сиром — маскарпоне, філадельфія чи російським. Вони уповільнюють потрапляння алкоголю в кров, частково його виводять. Також добре їсти горішки, насіння й фрукти. Якщо закушувати м'ясом, олів'є чи оселедцем під шубою — почнеться бродіння у шлунку, виникне нудота.

Не радить запивати газованою й солодкою водою. Вона пришвидшує всмоктування алкоголю в кров і людина швидше п'яніє. Щоб уповільнити цей процес, за пів години до застілля слід з'їсти 20–30 г ­­масла.

— Перед святкуванням можна випити зелений смузі. Збити у блендері 150–200 мілілітрів води, 30–70 грамів шпинату чи петрушки та столову ложку меду. Випити такий коктейль можна і зранку наступного дня. Нормалізує мікрофлору кишечника, кислотність і покращує самопочуття, — додає Маковецький.

— Перед святами запасаюся яйцями. З них роб­лю гоголь-моголь, щоб стати на ноги після алкогольного застілля, — розповідає киянин Михайло Трегубов, 59 років.

Збиває яйце з дрібкою солі та чорного меленого перцю. Додає столову ложку оцту, не помішуючи. Випиває. За 5–10 хв. зникають головний біль і нудота.

— Сирі яйця — не панацея від похмілля, — розповідає Олексій Джура, 61 рік, нарколог із Харкова. — Не всі здатні його випити, ще й там можуть бути сальмонели та інші паразити. Насправді сире яйце слабо зв'язує токсини й продукти розпаду алкоголю. Краще випити томатного соку, який насичує корисними сполуками й прискорює обмін речовин. Його слід посолити, це швидше відновить мінеральний баланс.

Радить збити в блендері склянку томатного і 50 міліліт­рів апельсинового соку, дрібку перцю і три кубики льоду. Цей напій збадьорить краще, ніж кава. Також від по­хмілля допомагає апельсиновий сік. Його гіркуватий присмак знімає напади нудоти і втамовує спрагу.

На тяжкість похмілля впливає не кількість випитого алкоголю, а скільки барвників та ароматизаторів у ньому. Тому за однакової концентрації спирту коньяк чи ром спричинить сильніше похмілля, ніж горілка. Алкоголь із міцних напоїв всмоктується повільніше, однак і виходить довше.

— Італійці від похмілля п'ють міцну каву з бананом вприкуску. Кофеїн і калій хоч і бадьорять, але мають сечогінний ефект. Він тільки посилює зневоднення. Продукти з цистеїном зменшують симптоми похмілля. Його багато в сирому соняшниковому насінні та зеленому горосі. Корисно з'їсти шматок лимона з сіллю і ківі. Вони містять речовини, що допоможуть перетравити спиртне.

Зараз ви читаєте новину «Зелений горошок полегшує похмілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути