вівторок, 13 червня 2017 00:45

Збудник ботулізму не змінює смак їжі

Автор: Таїса Олійник
 

В Україні зростає захворюваність на ботулізм. 27 травня від цієї недуги помер 40-річний киянин, 8 червня — 38-річний фельдшер із Сумщини. За останній тиждень поодинокі випадки недуги зареєстровані в кількох областях — Київській, Сумській, Полтавській, Херсонській, Запорізькій, Вінницькій, Рівненській та Львівській.

У Держпродспоживслужбі запевняють, що вже вилучили зі столичних магазинів продукцію сумнівної фірми.

— Рибу виробляла фірма "Чудо-юдо" зі Світловодська Кіровоградської області. Поінформували всі регіони України. Дані продукти вже не постачаються, — каже Олег Рубан, 43 роки, начальник головного управління Держпродспоживслужби в місті Київ.

У зоні ризику — в'ялена, копчена й солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.

— Найнебезпечніше те, що накопичення ботулотоксину в продукті не змінює його смак, — каже Ольга Голубовська, 50 років, професор, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України.

Із сироваткою від ботулізму в Україні проблеми третій рік. Препарат російського виробництва Міністерство охорони здоров'я не сертифікує, бо виробник не надає документи для перереєстрації. Рятує лише засіб, який завозять нелегально.

В Україні щорічно реєструють 120–150 випадків захворювання на ботулізм. 5% закінчуються летально. 2016 року ботулізм виявили в 96 осіб. Серед них — 10 дітей. Померло дев'ятеро людей.

2,6–3 тисячі гривень коштує одна доза сироватки від ботулізму в інтернеті. Обіцяють доставити протягом одного-двох днів. Якщо купуєш більш як три дози, пропонують знижку 10%. Є польського та російського виробництва.

Зараз ви читаєте новину «Збудник ботулізму не змінює смак їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути