понеділок, 18 березня 2019 07:20

"Зараз на око трохи бачу, але мутно"

Автор: WWW.HEALINGTHEEYE.COM_С
  Глаукома найчастіше розвивається у людей старших 45 років. Хворих на короткозорість і цукровий діабет
Глаукома найчастіше розвивається у людей старших 45 років. Хворих на короткозорість і цукровий діабет

Щороку в Україні відзначають Всесвітній тиждень глаукоми. Цьогоріч проводять 10–16 березня. В Україні кожного року реєструють 20 тис. нових випадків. Сліпота від хвороби невиліковна.

— З очима ніколи проблем не мала, тому коли блиснули зірки перед очима, думала через те, що голову нахиляю. Тягнула з літа, а ці випадки з дрібними зірками повторювалися. Весь час було не до лікарні. То город сапати, то врожай зібрати. Випав сніг, то вже пішла. Окуліст сказав, що спізнилася, — розповідає 60-річна Світлана Пархочук із села Ташки Славутського району Хмельницької області. — Зробили мені лазерну процедуру і відпустили додому. Зараз на око трохи бачу, але мутно. Лікарі заборонили всю роботу по дому. Довелося спродати півхліва худоби. Тепер не зможу згинці працювати, тому не буде як заготовити худобі харчі. А скільки один чоловік наробить?

Початок хвороби безсимптомний. Половина пацієнтів не знають про свій діагноз і звертаються до лікаря, коли частина зорового нерву вже ушкоджена.

— Глаукома крадькома забирає в людей зір, — розповідає Оксана Вітовська, 53 роки, доктор медичних наук, головний позаштатний офтальмолог МОЗ. — Проблема в тому, що люди не відчувають початку захворювання. Якщо у вас перед очима літають мушки, затуманення, бачите сяйво навколо лампочки — зверніться до сімейного лікаря або офтальмолога. Важливо не згаяти час.

Глаукома — не одне, а група захворювань. Їх поєднують три симптоми: підвищення внутрішньоочного тиску, руйнування волокон зорового нерва та звуження поля зору.

— У передній частині очного яблука циркулює прозора рідина, яка підтримує в нормі внутрішноочний тиск. Стільки ж її виводиться через крихітні дренажні канали. При глаукомі вони вужчають і рідина не проходить. Тиск в оці збільшується та викликає пошкодження волокон зорового нерву.

У зоні ризику люди старші 45 років, з родичами, хворими на глаукому, хворі на короткозорість і цукровий діабет. Перевіряти очний тиск потрібно хоча б раз на два роки. Для цього використовують томограф, який показує стан диска зорового нерва, поля зору та товщину рогівки.

— Перевірити можна й самому. Треба прикласти вказівні пальці на закриту повіку і притиснути очне яблуко. Його оболонка має бути піддатлива і трохи прогинатися. Якщо тиск підвищений — виникатиме відчуття, ніби тиснете на тверде яблуко.

Лікування починають із крапель для нормалізації внутрішньоочного тиску. Якщо не допомагає, то роблять лазерну корекцію. Вона прочищає шлях для внутрішньоочної рідини. Ця процедура безболісна. Достатньо одного-двох сеансів.

На пізніх стадіях захворювання вже потрібна операція. Вона не поверне зір, але налагодить відтік зайвої рідини, що підтримує високий внутрішньоочний тиск, і захистить від загибелі зоровий нерв.

При виявленні початкової стадії глаукоми радить пити не більш як 1,5 л води в день. Інакше вона затримається в тканинах і підвищить тиск. Також треба менше їсти солоного.

— Шкідливо дивитися телевізор чи на екран мобільного у цілковитій темряві. Тоді зіниця розширюється і тиск підвищується. Не можна приймати ванни, які супроводжуються перепадами температури.

Люди, які працюють перед монітором, мають робити перерви з гімнастикою для очей. Це розвантажить м'язи ока. Тривале сидіння може викликати судинні порушення.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз на око трохи бачу, але мутно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути