понеділок, 21 жовтня 2019 06:56

Запалення нирок маскується під застуду

Автор: venerolog.kh.ua
  При запаленні нирок людина відчуває млявість, болить голова. Підвищується температура, її важко збити
При запаленні нирок людина відчуває млявість, болить голова. Підвищується температура, її важко збити

— Заболіло в спині, а ортопед тільки руками розвів. Відправив до нефролога. Думаю, при чому тут нир­ки. Ніколи з ними проблем не мала, — розповідає Юлія Ісаєнко, 40 років, із Ніжина Чернігівської області. — Ви­явилося, що це запалення.

Жінка здала аналіз сечі, крові та зробила УЗД нирок і сечовивідних шляхів. Їй призначили антибіотики на три дні. Ліки не допомагали. Тому після аналізів змінили препарат. Біль ослаб на другий день. Ці антибіотики пила тиждень.

— Пієлонефрит або запалення нирок може маскуватися під застуду чи грип. Людина про це не знає і приймає противірусні препарати. Запалення затихає на кілька тижнів, а тоді починається знову, — говорить Ігор Соловйов, 54 роки, столичний нефролог. — Страждають судини, серце, мозок і суглоби. Адже нирки виводять з організму шлаки, зайві солі та рідину.

Хворий відчуває тягнучі болі в попереку, має часте сечовипускання. Зменшується кількість сечі, у ній з'являються піна та слиз. Людина млява, в неї болить голова. Температура підвищується до 38°С, її важко збити.

— Восени нирки часто запалюються в любителів коротких курток і вузьких джинсів. Від переохолодження починається цистит, запалення перекидається на нир­ки. Вузькі джинси ускладнюють кровообіг, це сприяє швидкому поширенню інфекції. Також під ударом люди з високим тиском. У нирці багато судин. Що довше в людини підвищений тиск, то більше змінюються їхні стінки.

Біль у попереку може бути ознакою радикуліту, проблем із кістками таза, гінекологічних або урологічних захворювань. Запідозрити, що постраждали саме нирки, допоможе тест — лікар стукає долонею в ділянці попереку. Хворий також має здати аналіз сечі.

— Роблять бакпосів для визначення збудника інфекції. Його результати приходять на четвертий день. У цей час пацієнта не можна лишити без лікування, бо запалення посилиться і з'являться гнійники. Тому призначають антибіотики, ефективність яких перевірена.

Якщо людина раніше приймала цей препарат, бактерії стали стійкими до його дії. Тому після отримання результатів лікар призначає інший.

— Корисний також журавлиний морс. Треба перетерти ягоди з цукром, залити кип'яченою водою й пити протягом дня.

Зараз ви читаєте новину «Запалення нирок маскується під застуду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути