пʼятниця, 16 грудня 2011 00:00

Засмага в солярії провокує вітиліго

Автор: фото з сайта www.liveinternet.ru
  Шкіра білотілих людей у солярії червоніє за п’ять хвилин. Від опіків облазить, стає вразливою до невиліковних хвороб
Шкіра білотілих людей у солярії червоніє за п’ять хвилин. Від опіків облазить, стає вразливою до невиліковних хвороб

— Маю надто бліду шкіру, друзі часто питають, на що хворію. Місяць тому почала ходити в солярій, засмагаю щотижня. Але шкіра стала сухою на руках і ногах, на обличчі та грудях з'явилися вугрі. Зволожувальні креми не допомагають, — каже киянка 26-річна Єлизавета Степанська. — Пішла до дерматолога, а він пояснив, що ультрафіолет активізує всі процеси в шкірі. Тому запалюються прищі.

Столичний дерматолог 28-річний Кузьма Хобзей пояснює, що засмага для організму завжди шкідлива.

— Коли засмагаєте в солярії, вугрова хвороба нікуди не зникає. Бо вона залежить від гормонів сальних залоз. Під ультрафіолетом запалення підсушується, на засмаглій шкірі вугрі стають менш помітні. З часом прищі точно з'являться знову. Може висипати навіть більше, ніж до засмаги.

Каже, через надмірну дію ультрафіолету починається швидке старіння шкіри. На ній проявляються зморшки. Вона сохне, обвисає.

— Ультрафіолет проникає у тіло на кілька міліметрів. Від цих коротких хвиль найбільше страждає шкіра. Найнебезпечніший наслідок променів — рак шкіри. Ультрафіолет може запустити  також хвороби імунної природи — вітиліго, червоний вовчак, дерматоміозит. Їх важко лікувати.

Харківський косметолог 31-річна Валентина Оробець вважає, засмага у солярії корисна:

— Невеликі дози опромінення в солярії покращують настрій. Без ультрафіолету організм не може розщепити деякі вітаміни й мінерали, наприклад, кальцій. Шкода залежить від типу шкіри та кількості пігментних клітин у ній.

Радить відвідувати солярій не частіше, ніж раз на місяць. При цьому варто спостерігати, як шкіра реагує на засмагу. Якщо з'являються почервоніння, свербіж — процедуру слід припинити. Безпечніше засмагати стоячи, бо лежачи можна підхопити інфекції від попередніх клієнтів.

Шкіра в рудих укривається пухирями

— Під дією ультрафіолету в шкірі з'являються захисні пігментні клітини. Вони і є засмагою. Якщо таких клітин мало, шкіра незахищена. Тому люди із рудим чи світлим волоссям, зеленими і голубими очима згоряють на сонці. Була клієнтка, яка хотіла засмагою сховати веснянки на лиці. Її шкіра за 5 хвилин укрилася пухирями, почервоніла. За три дні облізла. Таким людям краще не бувати в солярії, — застерігає Валентина Оробець.

Менш чутливі до дії ультрафіолету люди зі світлими очима та русявим або каштановим волоссям. Їм можна засмагати по 15 хвилин раз на тиждень. Ті, хто мають карі очі й темне волосся, швидко темнішають. Вони рідко згорають.

 

Зараз ви читаєте новину «Засмага в солярії провокує вітиліго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути