Ексклюзиви
понеділок, 19 жовтня 2020 00:55

"За п'ять днів майже повністю втратила зір"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ВІРОЮ КОЗИРЕВОЮ
  Киянці Вірі Козиревій відшаровану сітківку на лівому оці зафіксували силіконом
Киянці Вірі Козиревій відшаровану сітківку на лівому оці зафіксували силіконом

— Наприкінці травня стала гірше бачити на ліве око. Спочатку неширока "шторка" закрила верхню частину. Тоді збільшувалася і щодня опускалася усе нижче. За п'ять днів майже повністю втратила зір на це око. Одразу до лікарів не пішла. Боялася почути, що стану сліпою, — говорить 62-річна Віра Козирева з Києва.

На обстеженні виявили відшарування сітківки. Причиною розвитку недуги був крововилив в оці внаслідок підвищеного артеріального тиску за рік до того.

— Лікар сказала, що сітківка відшарувалася за 10 днів. Повисла посеред ока, як мокра шпалера. Треба було негайно її приклеїти. Ще й катаракту виявили. Тому одразу мали прибрати з ока кришталик і встановити штучний.

На початку червня прооперували. Перед процедурою обстежилася, зробила кардіограму, тест на коронавірус. Операція тривала майже 2 години. Робили під місцевою анестезією.

— Болю не відчувала ні під час операції, ні після. Кілька днів був дискомфорт від ниток, якими зашили око, — додає Козирева. — Двічі після процедури їздила на огляд. До вересня лікарі заборонили фізичні навантаження. Зір на 100 відсот­ків не відновиться, але бачитиму.

— Сітківка — це найважливіша оболонка ока. Вона сприймає світло, яке перетворюється на імпульси. Вони по її волокнах через зоровий нерв потрапляють у мозок і завдяки цим процесам людина бачить. Захворювання сітківки піддаються лікуванню важче, ніж інші недуги ока, — говорить офтальмолог 38-річна Марія Знаменська з Києва. — Часто після крововиливу в скловидному тілі формуються тяжі, які відтягують сітківку від інших оболонок ока. Це призводить до розривів і відшарування. Віра не спостерігалася в офтальмолога після крововиливу в оці. Не пройшла відповідного лікування. Більша ­частина сітківки в неї відшарувалася.

Першими симптомами хвороби є поява в оці спалахів або блискавок. Тоді потрібно одразу звертатися до офтальмолога.

— Інколи все починається з різкої появи плаваючих помутнінь у вигляді кільця, плями чи павутиння, що рухається. Людина може помітити в полі зору напівпрозору сіру "шторку", яка з часом закриває більшу частину видимості. Буває, за день зникає зір з однієї сторони.

Недуга найчастіше трапляється у людей із високим ступенем короткозорості — "мінус" 6, 7. Може розвинутися за кілька днів, іноді — років.

— До факторів ризику відносять попередні операції на оці. Наприклад, катаракти чи глаукоми. Деякі види дистрофій сітківки, травм ока, генетичну схильність. Якщо в пацієнта було відшарування сітківки на одному оці, підвищується ризик її появи на іншому. Початкові стадії зазвичай залишаються непоміченими. Тому рекомендую раз на рік проходити профілактичний огляд, — говорить Марія Андріївна.

Відшарування сітківки зазвичай лікують хірургічно. У певних випадках, якщо відшарування сталося на периферії, можна провести лазерну коагуляцію.

— Інколи, для утримання сітківки на своєму місці, в око необхідно вводити силікон. Його забирають за кілька місяців. Перший період після втручання людина має уникати надмірних фізичних навантажень, закапувати дезінфікуючі краплі, інколи з антибіотиком. Наскільки можна відновити зір, залежить від зони відшарування та супутньої патології ока. Мали багато пацієнтів, у яких зір повернувся повністю. Вони вчасно звернулися по допомогу. Коли сітківка відшарована надто довго, настає її атрофія. Якщо після операції вона й "ляже" на місце, не зможе відновити функцію.

Зараз ви читаєте новину «"За п'ять днів майже повністю втратила зір"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути