пʼятниця, 30 березня 2012 07:30

Всі органи дитини закладаються у перші 16 днів

Автор: Фото: Ірина РЕРІХ
  Лариса Малашецька з Полтавського центру допомоги вагітним показує моделі ембріонів. У правій руці 12-тижневий. Плід може мружитися, ковтати, розрізняє смаки, відчуває біль. Зріст — 7 сантиметрів. На такому терміні дозволені аборти. У лівій руці — 20-тижневий плід
Лариса Малашецька з Полтавського центру допомоги вагітним показує моделі ембріонів. У правій руці 12-тижневий. Плід може мружитися, ковтати, розрізняє смаки, відчуває біль. Зріст — 7 сантиметрів. На такому терміні дозволені аборти. У лівій руці — 20-тижневий плід

— Вийшла заміж у 19 років, на другому курсі педуніверситету. Народжувати одразу не хотіла. Чоловік працює, батьки також. Розуміла, що няньчити дитину, коли буду на парах, ніхто не зможе. Тому батьківство вирішили трохи відстрочити, — розповідає 24-річна Наталія Євдокімова з Полтави.

— Як закінчила вчитися, влаштувалася касиром на м'ясокомбінаті. Хотіла відпрацювати років зо два для стажу, потім думати про дитину. Маю проблеми з щитовидкою — щороку їжджу в Київ, здаю аналізи на гормони. Востаннє лікар сказав, що все в нормі, можна вагітніти.

Євдокімови пройшли обстеження у приватній полтавській клініці.

— Були в генетика, я ходила до гінеколога, чоловік — до уролога, — продовжує Наталія. — Здали аналізи. Лікарі сказали, що ми здорові. Тоді вирішили планувати дитину. Завагітніла швидко. Що буде хлопчик, відчула одразу.

Медики кажуть, краще народжувати у віці від 20 до 35 років. До зачаття готуватися щонайменше за півроку.

— До першої вагітності бажано не мати партнерів без презерватива. Інакше уникнути запалення, зараження різними інфекціями практично неможливо, — каже Людмила Касьян, 44 роки, директор Полтавського обласного центру планування сім'ї. — Жінкам на диспансерному обліку варто порадитися зі своїм лікарем. Не можна народжувати з тяжкими вадами серця, злоякісними пухлинами, захворюваннями крові. За півроку подружжя має пройти профілактичний медогляд. Здати загальний аналіз сечі, кров на цукор, бактеріологічні посіви зі статевих органів. Жінкам потрібно перевірити, чи немає онкологічних патологій. Зробити флюорографію.

Особливу увагу звертають на стан серця, щитовидної залози, легенів, нирок і шкіри.

— При запаленнях часто виписують антибіотики. Це яд для клітин. Наприклад, тетрациклін викликає порушення росту кісток, — продовжує Людмила Дмитрівна. — До 17-го дня вагітності організм найчутливіший до медикаментів. У цей час закладаються всі органи дитини. А до 36-го дня виникають найтяжчі уродства. Тому після лікування антибіотиками пара має берегтися три місяці.

За три місяці до зачаття і в перший триместр вагітності жінкам радять пити фолієву кислоту.

— Вона необхідна для створення нових клітин, розвитку кровоносної та імунної систем. Також для профілактики захворювань нервової системи плода, виникнення внутрішньоутробних гриж, водянки головного мозку, — каже Людмила Касьян. — Фолієва кислота є в зелених овочах, цитрусах, бобових, дріжджах, печінці, медові.

За три місяці до зачаття треба перейти на повноцінне харчування. Сніданок, обід і легка вечеря. У раціоні має бути більше овочів, риба, м'ясо, молочні продукти.

— Кращий час для планування вагітності — середина літа — рання осінь. Тоді організм більше насичений вітамінами, міцніший імунітет. Не бажано планувати наприкінці зими, коли організм виснажений, або в середині осені. Тоді починаються епідемії грипу. Щеплення треба робити до вагітності або після 12-го тижня.

Відмовитися від спиртного і паління майбутнім батькам рекомендують за півроку.

— За цей час організм очиститься від токсинів. Якщо хтось із батьків палить, імовірно у дитини будуть проблеми з органами дихання, нервовою і кровоносними системами, ростом кісток. Або відставатиме в розвитку. Ці ознаки можуть проявитися через кілька років, — розповідає Лариса Малашецька, 45 років, з Полтавського центру допомоги вагітним. — Чоловічі сперматозоїди оновлюються, а жіночий генний матеріал — ні. Протягом усього життя в організмі жінки розвиваються яйцеклітини. І неможливо вгадати, яка з них братиме участь у формуванні дитини.

50

тисяч сперматозоїдів виробляє організм чоловіка щохвилини.

7

днів може прожити сперматозоїд в організмі жінки.

72

дні оновлюється сперма.

2-5

днів бажано утримуватися від статевого акту, щоб сперматозоїди нормально розвивалися.

 

Календар підготовки до вагітності

За шість місяців — подружжя кидає палити і вживати спиртне.

За п'ять місяців — проходять медогляд. Звертають увагу на стан серця, щитовидної залози, легенів, нирок, шкіри, дітородних органів. Здають загальні аналізи крові та сечі.

За три місяці — роблять флюорографію. Жінка починає пити фолієву кислоту.

 

Зараз ви читаєте новину «Всі органи дитини закладаються у перші 16 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути