понеділок, 21 жовтня 2019 07:55

Вроджену катаракту оперують у шість місяців

Автор: icrcat.com
  Щорічно в Україні народжуються 250–290 дітей із катарактою
Щорічно в Україні народжуються 250–290 дітей із катарактою

— У три місяці наш педіатр запідозрила, що донька має вади зору, — каже 30-річна Анна з Кририлюк із Дніпра. — Погано фокусувалася на іграшках і ліве око трішки косилося. Діагностував вроджену односторонню катаракту. Готуємося до операції.

При катаракті відбувається помутніння кришталика ока, це спричиняє різні ступені розладу зору. Щорічно в Україні народжуються 250–290 дітей із цією хворобою. Вона посідає друге місце серед причин інвалідності зору в дітей.

— Унаслідок генетичних порушень, токсичного впливу, радіації чи перенесених інфекційних хвороб помутніння кришталика дитини відбувається ще в утробі матері, — говорить 58-річний Георгій Пархоменко, головний лікар мережі офтальмологічних клінік. — Вроджену катаракту слід оперувати якомога раніше, особливо коли йде мова про тотальну. Якщо цього не зробити до півроку, то відновлення зору наближається до нуля. Тобто зір низьким так і залишиться.

При своєчасній корекції зору мозок дитини починає правильно приймати зображення і стимулює розвиток зорової системи.

— Бувають ситуації, коли зіниця дитини білого кольору. Тоді батьки самі помічають. Але іноді при помутнінні кришталика колір зіниці не змінюється. Слід звертати увагу на те, як дитина дивиться на предмети, чи фокусується на них, як реагує на яскраве світло.

При найменших підозрах рекомендує звертатися до дитячого офтальмолога.

— Діагностика повинна бути рання — у віці трьох тижнів. Основою перевірки є розширення зіниці. Офтальмолог вмикає яскраве світло, і мікроскоп оцінює прозорість кришталика та визначає величину враження. Якщо неповна катаракта, тоді є більше часу для операції. Можна почекати, доки дитина підросте до 5, іноді навіть до 12 років, — продовжує Пархоменко.

Дозвіл на операцію дає педіатр або анестезіолог.

— Процедура триває 10–15 хвилин, але вимагає майстерності. Слід правильно розрахувати анестезію, підібрати кришталик, бо око дитини продовжуватиме рости — і це одна з основних проблем. Кришталик ставлять із запасом. Щоб із часом, коли фокус мінятиметься, не довелося його змінювати чи установлювати додатковий.

Оперують за допомогою лазера й ультразвуку.

— Для розрізу капсули природного кришталика використовують лазер. Прибирають його, а тоді ставлять штучний. Якщо кришталик надто щільний, то можуть застосовувати ультразвук для його подрібнення. Але в дітей це рідко зустрічається.

Іноді кришталик може давати легку далекозорість. Тоді корекцію роблять окулярами.

— Якщо ситуація не коригується окулярами, можна поставити додатковий кришталик. І у 11–12 років зробити операцію на роговиці. Повної реабілітації при вродженій катаракті досягти вдається рідко, але це краще, ніж повна сліпота, — говорить Георгій Пархоменко.

Зараз ви читаєте новину «Вроджену катаракту оперують у шість місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути