пʼятниця, 27 січня 2012 00:45

Запалення вуха передається на мозок

Автор: Фото: Микола КАРНАРУК
  Отоларинголог Черкаської обласної лікарні Віталій Кошовий оглядає 14-річну Олену Жиденко. Вона лікується від гострого отиту середнього вуха
Отоларинголог Черкаської обласної лікарні Віталій Кошовий оглядає 14-річну Олену Жиденко. Вона лікується від гострого отиту середнього вуха

18-річного Олега з Канівського району Черкащини непритомного привезли до лор-відділення обласної лікарні. У направленні районний лікар написав "хронічний отит з підозрою на абсцес головного мозку".

— Діагноз підтвердився після комп'ютерної томографії. Між правою тім'яною кісткою черепа та твердою мозковою оболонкою виявили велике нагноєння. Хворого терміново прооперували. Довелося свердлити череп, тому залучили нейрохірургів. Дістали близько 50 мілілітрів гною. Після операції хворий швидко пішов на поправку. Через три тижні його виписали, — розповідає отоларинголог 38-річний Віталій Кошовий.

Отит — це запалення середнього вуха. Його ускладнення можуть призвести до смерті.

— Середнє вухо розташоване за барабанною перетинкою у скроневій кістці черепа. Якщо туди проникають мікроби, виникає гнійний отит. Інфекція може бути занесена через слухову трубу із запаленої носоглотки. Також із током крові або лімфи — якщо людина хворіє на грип, скарлатину, дифтерію. Спричинити отит може й травма.

Через запалення піднімається температура, болить голова. Людина відчуває слабкість і погіршення слуху, скаржиться, що у вусі дуже стріляє, коле або пульсує. Під тиском барабанна перетинка проривається, гній виходить у зовнішній слуховий прохід. Біль одразу вщухає, температура спадає.

— Якщо самовільного прориву не настає, перетинку проколює лікар і випускає гній. Після проколу отвір заростає навіть швидше.

Виділення з вуха не мають запаху. Після лікування отвір у барабанній перетинці закривається, на його місці залишається рубець. Інколи через низький імунітет гостре запалення переходить у хронічне. Тоді в барабанній перетинці утворюється постійний отвір. Через нього гній витікає у слуховий прохід.

— Якщо запалення поширюється вглиб, то переходить на кістку. Тоді гній має неприємний запах. Нерідко в середньому вусі утворюються поліпи, що утруднюють відтік гною. Кістка з часом руйнується, і гній проникає всередину. Розвиваються менінгіт, абсцес мозку. Якщо інфекція потрапить у кров, виникає сепсис.

У разі поширення запалення на внутрішнє вухо хворий може оглухнути. Людина має запаморочення і блювоту, порушується рівновага.

— Якщо з'явилися ознаки, що отит зачепив мозкові оболонки,  необхідне термінове хірургічне втручання.

 

Ліки у вухо закапують теплими

У вухо закапують протизапальні, дезінфікувальні, в'яжучі ліки. Ставлять ватні турунди із настоянкою календули.

— Робити процедуру хворий може сам, — розказує Віталій Кошовий. — Попередньо вичистіть із вуха виділення. На кінець палички намотайте шматок вати, обережно введіть на 1,5 сантиметра. Ватку міняйте до тих пір, доки зостанеться сухою. Ліки закапують теплими, відтягнувши вушну раковину назад і догори. Дітям — назад і вниз.

 

Зараз ви читаєте новину «Запалення вуха передається на мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути