Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2012 07:00

"Під час місячних були такі кровотечі, що я непритомніла"

Автор: фото з сайта www.oberig.ua
  Під час лапароскопічної операції вирізають нарости на матці та внутрішніх органах. Інструменти вводять у проколи біля пупа
Під час лапароскопічної операції вирізають нарости на матці та внутрішніх органах. Інструменти вводять у проколи біля пупа

Учителька з Луцька 47-річна Світлана на матці та кишківнику має кількадесят наростів, які під час місячних запалюються і кривавлять. 7 грудня в столичній клініці "Оберіг" їх вирізали під час навчальної операції для українських хірургів.

— Завжди мала болючі місячні — всі дні, доки тривали, не виходила з дому, лежала пластом, — розповідає перед операцією лучанка. Прізвища не називає. — У мами теж боліло, але менше. Я мирилась з цим, думала, у всіх жінок так. Діагноз ендометріоз мені поставили 10 років тому, коли оперували з приводу міоми матки. Але тоді лікарі нічого не могли зробити. Зашили і залишили все як є.

Світлана довго не могла завагітніти.

— П'ять років із чоловіком старалися. Таки вдалося, народила дівчинку. Зараз їй 23 роки. Кажуть, що після вагітності болі зменшуються. А в мене посилилися. Тричі під час місячних були такі кровотечі, що я непритомніла. Рік тому виявили, що ендометріоз розрісся й на кишечник. Сексуальне життя з чоловіком припинила, бо під час статевого акту було боляче. Лікар сказав, що мені загрожує непрохідність кишківника, можу вмерти.

Французький хірург 50-річний Реваз Боттчоришвілі, керівник міжнародного центру ендоскопічної хірургії й гінекології, 20 років досліджує й лікує ендометріоз. Перед операцією на екрані демонструє  українським колегам відео зі своїх операцій. Звертає увагу на нарости білого, чорного та коричневого кольору на внутрішніх органах.

— Це дуже поширено — половина безплідних жінок мають такі нарости. Вважають, що ендометріоз — недуга спадкова. Починається у підлітковому віці. Під час місячних кров витікає не тільки через піхву, а й через труби в черевну порожнину. Там разом із кров'ю осідають частинки — ендометрії. Вони вростають у слизову матки, в труби, інші органи. Розростаються там і викликають запалення, кровотечу. Утворюють спайки. У жінок з ендометритом болючі та рясні місячні. Одна з ознак хвороби — біль під час статевого акту. Часто жінки соромляться говорити про це.

Лапароскопічну операцію Світлані робили 3 год. Їй вирізали ендометрії з матки, піхви та кишечника. Під час операції вирішили не видаляти частину кишки.

Щоб виявити ендометріоз, роблять лапараскопічне обстеження. Крізь невеликий отвір біля пупа заводять відеокамеру. Також виявляють під час гінекологічних операцій. При легких формах недуги призначають ліки.

— Діагноз лякає жінок. Але не в кожної ендометріоз викликає безпліддя і не завжди необхідно лікувати. Навіть вагітність вважають лікуванням у лапках. Після пологів жінці стає легше. Операцію призначають, коли є дуже сильні болі. Також якщо утворюється кіста великого розміру. Триває ендометріоз до менопаузи. Припиняються місячні — припиняються болі.

Зараз ви читаєте новину «"Під час місячних були такі кровотечі, що я непритомніла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути