Ексклюзиви
четвер, 25 грудня 2008 19:07

Високий тиск може викликати хворобу нирок

Автор: фото: УНІАН
  При нирковій недостатності хворим прописують гемодіаліз — апаратну чистку крові. У Києві такі апарати є в міських лікарнях, Інституті нефрології та в Інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова
При нирковій недостатності хворим прописують гемодіаліз — апаратну чистку крові. У Києві такі апарати є в міських лікарнях, Інституті нефрології та в Інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова

Михайло Козак, 85 років, щомісяця тиждень лежить у лікарні. У чоловіка хворі нирки. Вони не повністю виводять рідину з організму, тому ноги та руки набрякають.

Хворіти почав у жовтні. Спочатку почав зашкалювати тиск.

— І до 220 доходив, тоді голова починала боліти, слабкість була, — розповідає Михайло Іванович. — У лікарні мене обстежили і діагностувати гіпертонію та кардіосклероз. Аби нормалізувати тиск, крапельниці ставили, ще й купу таблеток виписали.

За два тижні тиск понизився до 180–150. А ще за тиждень почали набрякати ноги. Дружина Ольга Вікторівна пригадує, що набряки й раніше були, але не часто і швидко сходили.

— Я ж уже немолодий, тож думав — як у старих проблеми із ногами, а виявилося нирки. Але і тепер лікарі не можуть виявити причину набряків, уже двічі лежав у стаціонарі. Як прокапають, стає легше, а за два тижні мушу знову лягати.

Каже, набряки не болять, більше докучає рідина в легенях. Вона збирається, бо нирки нормально не фільтрують кров. Уже двічі її вибирали за допомогою пункції.

У чоловіка діагностували нефротичний синдром. Зайва вода проникає в клітини і вимиває із них білок, тому йому капають ліки, які відновлюють баланс мікроелементів. Через хворобу чоловік втратив апетит, нічого м"ясного взагалі їсти не хоче.

Більше докучає рідина в легенях

— Лікарі кажуть, аналізи непогані, а нирки — то через роки, — говорить пацієнт. — Ще й тиск міг спровокувати такі проблеми.

Серцево-судинні недуги таки дають ускладнення на нирки, підтверджують кардіологи.

— Гіпертонія може викликати ниркову недостатність, — пояснює Тарас Чабан, 42 роки, кардіолог Київської міської лікарні N1. — Усе залежить від організму. До певного часу він працює, як двигун у машині, але має свої межі.

Чи хворітиме людина та якими будуть ускладнення, залежить і від генетичного ресурсу й умов життя. У родині Михайла Козака всі були довгожителями, імовірно тому недуги проявилися аж після 85-ти.

— Таким хворим важливо вчасно пройти обстеження та лікуватися, тоді можна гарантувати, що людина проживе довше. Але точного прогнозу ніхто не дасть, бо резерви організму не вивчені.

Нефрологи радять не зволікати із лікуванням. Однак визнають, що серцеві недуги ускладнюють одужання. Зокрема, очищення крові на гемодіалізі для таких хворих шкідливе.

В Україні щороку 6 тис. людей захворює на ниркову недостатність. Крім гіпертонії її також можуть спровокувати хвороби нирок і цукровий діабет.

— В ідеалі лікування хворих на ниркову недостатність має включати очистку на гемодіалізі, тоді на перитонеальному діалізі й пересадку донорської нирки, — пояснює директор столичного Інституту нефрології АМНУ Микола Колесник. — Тоді можна гарантувати, що людина проживе ще 15–20 років.

Зараз ви читаєте новину «Високий тиск може викликати хворобу нирок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути