понеділок, 10 серпня 2020 05:01

Висівки допомагають при закрепах

— Прив'язався до проносних, бо без них не можу. Лікар за це насварив, — розповідає Юрій Мазур, 65 років, із Дніпра. — А що мав робити, коли чорнослив і кефір не справлялися. До туалету позив є, але сходити не можу.

Замість проносних таблеток почав пити висівки. За пів години до їжі приймає по 1 ст. л., запиваючи склянкою води. Так висівки у шлунку набрякнуть. Сухі не мають проносного ефекту.

Коли сідає на унітаз, під ноги ставить табуретку. У кого здоров'я дозволяє, може підняти коліна до грудей. Так кишечник найкраще очищується від калових мас.

— Залежність від проносного виникає через "ледачу" товсту кишку. Таке буває частіше в людей похилого віку, хто мало рухається, їсть тверду їжу та недостатньо п'є води. Від цього погіршується кровопостачання кишечника й уповільнюється його моторика, — говорить 44-річний Федір Ковальчук, столичний проктолог. — Також часто зловживають проносними засобами люди, які хочуть швидко схуднути.

Роботу кишечника можна покращити, додавши до раціону висівки чи хліб із борошна грубого помелу. Висівки можна додавати в супи й каші, змішувати з кефіром або медом. Таке харчування позбавить закрепів й допоможе відмовитися від проносних препаратів. Підходять й інші продукти, що містять жорсткі харчові волокна.

— Пророщене пшеничне зерно багате речовинами й вітамінами групи В, що необхідні для нормальної роботи кишечника. Можна приготувати самим. Треба застелити вологою марлею плоску коробку і викласти промите в теплій воді зерно. Коли з'являться зелені паростки, буде готове до вживання.

Замінити таке зерно можна курагою й інжиром. Від закрепу достатньо з'їдати по п'ять сушених плодів на день. Таку ж дію мають узвари з них. Також корисно натщесерце випивати склянку води з лимоном або яблучним оцтом.

Зараз ви читаєте новину «Висівки допомагають при закрепах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути