понеділок, 16 лютого 2009 18:13

Віолетта Гукова через дієту втратила нігті

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Школярка Віолетта Гукова з Миргорода на Полтавщині потай від батьків дотримувалася дієти. За 1,5 місяця схудла на 6 кілограмів і через виснаження не могла підвестися з ліжка. Нині дівчина має проблеми зі шлунком
Школярка Віолетта Гукова з Миргорода на Полтавщині потай від батьків дотримувалася дієти. За 1,5 місяця схудла на 6 кілограмів і через виснаження не могла підвестися з ліжка. Нині дівчина має проблеми зі шлунком

Віолетта Гукова, 14 років, із Миргорода Полтавської області 1,5 місяця дотримувалася суворої дієти. Спочатку намагалася не їсти солодкого, борошняного. Одразу відмовилася від вечері, поступово від сніданків. Потай від батьків намагалася не обідати.

До голодування при зрості 1,7 м вона важила 64 кг. За місяць дієти скинула вагу до 58 кг. Через ослаблення організму ледве піднімалася з ліжка.

— Бувало, увімкну телевізор, а там іде показ мод, — каже дівчина. — Моделі високі, красиві. Дуже хотілося, щоб у мене була така статура. Уже за тиждень дієти вага зменшилася. Я зраділа і почала худнути зі ще більшим запалом.

Обличчя Гукової пожовтіло, почало випадати волосся і нігті. Дівчині дошкуляли головні болі й запаморочення.

— Постійно через дієту сварилася з батьками. А одного дня прокинулася й не могла встати з ліжка. Силуюся піднятися, а в очах темно.

До лікаря дівчина йти відмовилася. Батьки насильно почали годувати її фруктами. За кілька днів стан поліпшився.

— Я вже їй обіцяла, що гроші платитиму за кожну з"їдену котлету, — бідкається мати Віра Гукова, 48 років. — Пообіцяла купити цифровий фотоапарат, аби тільки не обмежувала себе в їжі.

Тепер Віолетта харчується нормально. Але має проблеми зі шлунком, постійно відчуває слабкість.

— У гуртожитку жила в одній кімнаті з однокурсницею Галиною, — розповідає Марина Ваврух, 23 роки, із Луцька. — Вона була така худа, що аж горбилася. Завжди уникала застіль і вечірок, ні з ким не спілкувалася. Коли Галя перевелася на заочне, казали, що вона захворіла на анорексію, лікується в психлікарні. Її речі з гуртожитку забирав тато.

Хворі на нервову анорексію обмежують себе в їжі аж до повного голодування. 95% із них — дівчата. Найчастіше про хворобу пацієнти дізнаються вже в реанімації. 20–30% хворих врятувати не вдається.

Одного дня прокинулася й не могла встати з ліжка

— Перша ознака, що людина серйозно хвора, — маса тіла зменшується на 15 відсотків, з"являється панічний страх поповнішати, порушується відчуття власної ваги, — каже лікар-консультант Волинської обласної психіатричної лікарні Євген Шимонович, 61 рік. — У дівчат зникають місячні, у хлопців знижується лібідо.

Хворі на анорексію, як правило, ділять їжу на маленькі шматочки, щоб не з"їсти зайвого, уникають харчуватися в присутності рідних, усамітнюються. Часто людина захоплюється кулінарією. Найчастіше хворіють міські жителі.

— Одна з пацієнток у 20 років важила 29 кілограмів і вважала себе огрядною, — каже лікар. — Тітка привела її до мене вже після реанімації. Після затяжного лікування за два роки вона набрала 46 кілограмів. І то лише після того, як усвідомила, що тітка тяжко працює, щоб її годувати.

У хворого атрофуються м"язи, виникають запори, сухість шкіри. Хворі на анорексію часто викликають у себе блювання.

— Щоб вилікуватися, потрібно бажання хворого, — каже Шимонович. — На одну з пацієнток подіяв аргумент, що ніхто її, таку худу, не захоче взяти за дружину. Богобоязненні погоджуються, що блювати їжею гріх. За анорексійним хворим постійно повинні наглядати рідні.

Модель 25-річна Марина Занюк із Луцька вісім років на подіумі. Має пропорції 86-62-90, важить 49-50 кг. Коли їй запропонували схуднути на 2 см у талії, аби потрапити на показ до Японії, відмовилася.

— На тижні високої моди в Китаї часто бачила, як одна з моделей пила лише воду, їла фрукти й перебувала на межі втрати свідомості, — каже Занюк. — Буває й так, що багато моделей калічать шлунки нерозумними дієтами. Одна з румунок їла лише фрукти і салати, заправляючи їх соусами на майонезній основі. Котрась з українок узагалі "сіла на капусту" і опухла.

Щоб бути у формі, Марина Занюк займається спортом і віддає перевагу роздільному харчуванню: окремо споживає жири, білки і вуглеводи. Їсть свіжі овочі. Іноді вживає шоколад.



Серце моделі зупинилося на подіумі

За кілька років через дієти загинули щонайменше троє моделей. На подіумі від зупинки серця померла 22-річна уругвайка Луїсель Рамос. За кілька місяців до смерті вона їла лише овочі й пила безкалорійну колу, за кілька днів нічого не їла. За три місяці померла бразильська фотомодель 21-річна Ана Кароліна. При зрості 172 см вона важила 40 кг. Із перервою в півроку від недоїдання померла уругвайська модель Еліана — рідна сестра Луїсель Рамос. Тим часом журналісти запідозрили нервову анорексію в акторки Уми Турман.

Відтоді у Мадриді заборонили появу на подіумах надто худих дівчат. Перед показами відсіяли 30% моделей, а деякі колекції одягу вже вирізнялася більшими розмірами. Однак організатори тижня високої моди в Нью-Йорку відмовилися підтримати заборону на занадто худих чи юних моделей.

Народжені весною ризикують найбільше

Шотландські вчені стверджують, що на ризик розвитку анорексії впливає дата народження. Вони опитали 446 хворих і 5800 здорових жінок. У жінок, народжених із березня по червень, імовірність розвитку анорексії виявилася вищою на 10–15%. Учені припускають, що впливати можуть сезонні простудні захворювання, зокрема грип, перенесений майбутньою матір"ю. Імовірно, мають значення сезонні зміни в раціоні.

Зараз ви читаєте новину «Віолетта Гукова через дієту втратила нігті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути