понеділок, 30 липня 2012 07:30

Вікторія Волківська півроку не їла через страх удавитися

Автор: фото: Вікторія Юркова
  Киянка Вікторія Волківська вдавилася супом із ковбасою, не могла дихати. Через це боялася ковтати тверду їжу, доки не пройшла курс психотерапії
Киянка Вікторія Волківська вдавилася супом із ковбасою, не могла дихати. Через це боялася ковтати тверду їжу, доки не пройшла курс психотерапії

Киянка Вікторія Волківська, 27 років, півроку не могла ковтати твердої їжі. Вона працює на трьох роботах.

— Була за містом, подавилася супом із ковбасою. Почала задихатися, і мене забрала "швидка". Везли довго. Після того не могла з'їсти ні шматка. Здавалося, якщо ковтну, вдавлюся і мене не встигнуть врятувати, помру. Коли думала про їжу — пульс прискорювався так, що бачила, як він б'ється. Щоб відволіктися, працювала ще більше.

Вікторія пила бульйони, ряжанки та йогурти. Її оглядали отоларинголог, нейрохірург і невропатолог. Робили томографію мозку. Лікували від алергії, ларингіту, вегето-судинної дистонії та раку. Таблетки розтирали в порошок і заливали водою. Невропатолог прописав гідазепам і відправив до психотерапевта.

— Ліки ненадовго допомогли — змогла їсти паштети і пюре. Схудла на 20 кілограмів. Коли чоловік привів у першу психлікарню, ледве могла йти.

Три тижні з пацієнткою працювали психолог і двоє психотерапевтів. Вона проходила сеанси гіпнозу, брала участь у групових заняттях. Пила транквілізатори, щоб зняти стрес.

— Психолог допоміг зрозуміти, що це страх, а з горлом у мене все добре. На третій день попробувала манку. Спазму в горлі не було. На четвертий — з'їла трохи супу. Почала з картоплі, пережувала, ковтнула — вийшло. З'їла не всю тарілку, бо за півроку стягнувся шлунок. Деякі продукти лякали більше, тому пробувала саме їх. Щоб з'їсти огірок, розрізала його на шматки. Щоб наважитися на горішки — купила морозиво з ними. У лікарні за три тижні набрала 6 кілограмів. Перед випискою проковтнула таблетку. Цього боялася найбільше.

Фобії починаються у виснажених людей із тривожним характером. Частіше це жінки, каже Леонід Юнда, керівник центру психотерапії столичної психоневрологічної лікарні №1.

— Виникають у людей, які багато думають, аналізують. Це стається на фоні сильного стресу у важливій для них ситуації. Серце вистрибує з грудей, людина часто дихає, її пробиває холодний піт. Це захисна реакція шоку, небезпеки. Таке відчувають, коли стається землетрус. За фобіями ховається страх смерті.

До Леоніда Юнди звертаються люди, що бояться павуків, тварин, висоти, грози. Інші — стоматологів, потрапити у пробку, ходити у громадські туалети, їсти картоплю чи моркву, захворіти на рак. Ці страхи можна не лікувати, якщо вони не заважають жити.

— Була дівчина, яка боялася літаків. Прийшла до нас, коли мама принесла гарячу путівку. За п'ять днів її вилікували кількома сеансами, полетіла в Туреччину. Інша пацієнтка боялася покійників. Потім виявилося, що вона працює у столярному цеху, який робить труни. Цілий день їх креслила.

Часто страхів можна позбутися самому. Психолог Веста Бондар згадує, що її студентка боялася змій. Їй порадили завести плазуна вдома. Поставили в сусідній кімнаті закритий акваріум. Поступово по півметра переставляли в кімнату студентки. Вона почала годувати змію. Урешті роздавала одногрупникам змієнят.

Стрес знімають вправами для дихання

Щоб зняти стрес, Леонід Юнда радить чотири рази на день дихати діафрагмою.

— Глибоко вдихніть, аби надувся живіт, і повільно видихніть, аби він втягнувся. Тоді кисень засвоюється найкраще, а це основна "їжа" для мозку. Зменшується серцебиття, нормалізується тиск, минає тривога. Поліпшується сон і пам'ять. Для швидкого розслаблення це слід робити 5 хвилин. Паралельно на вдиху напружуйте м'язи, а на видиху розслабляйте.

Зранку й увечері перед цим виконують вправи зі статичної напруги. Спочатку напружують руки — кисть, передпліччя, плече. Утримують напругу протягом одного повільного діафрагмового вдиху й видиху. Потім розслаблюють. Тоді ноги — стопу, гомілку, стегно, носки до себе. Упираються в п'яти, пальці піднімають. Наостанок напружують обличчя, голову й шию. Вдихають, видихають і розслаблюються. М'язова напруга знімає нервову. Ці вправи діють, як контрастний душ.

 

Зараз ви читаєте новину «Вікторія Волківська півроку не їла через страх удавитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути