Ексклюзиви
понеділок, 08 травня 2017 07:55

Від взуття на платформі болить голова

Автор: ФОТО З САЙТА www.spletnik.ru
  ­В­­зуття, більше на один розмір, одягають на вечірки. Так ноги менше набрякають
­В­­зуття, більше на один розмір, одягають на вечірки. Так ноги менше набрякають

— Пішла працювати консультантом у магазин, і почали боліти ноги. Власниця вимагає, щоб була у взутті на підборах. Увечері повертаюся додому і падаю на диван. Болять п'яти, пальці, терпнуть ступні, — розповідає Аліна Вовчок, 27 років, із Кам'янця-Подільського на Хмельниччині. — Чоловік щовечора розминає мені стопи. Це трохи допомагає.

— Перебувати щодня на високих підборах більше двох годин шкідливо, — говорить лікар-ортопед 29-річний Олександр Мурга. — Людина при ходьбі спирається на передній відділ стопи. Від цього з'являється плоскостопість та шпори в п'ятах. Якщо вчасно не змінити черевики та не лікуватися, хвороби стають хронічними.

Оптимальні для здоров'я підбори — 5 см. Вище 15 см — шкідливі. Пацієнтам із болями в п'ятах рекомендують взуття з ортопедичними устілками.

— Після дня у туфлях на підборах варто зробити для ніг ванночки з травами та масаж стоп. Допомагають спа-процедури — гідромасажні ванни з додаванням ефірних олій та морської солі. Наступного дня взувайте капці з підборами п'ять–сім сантиметрів. На пласку підошву одразу не переходьте — ноги сильніше болітимуть.

Найбільш комфортне взуття у весняну погоду — кросівки. В якісних не відчуватимете втоми навіть після цілоденного носіння.

— Фірмові кросівки мають супінатори. Форма підошви в них максимально повторює форму стопи. Мають тверді задники. Тому в кросівки добре ставити ортопедичні устілки людям, які вже мають проблеми зі стопами. Мокасини та балетки для таких занадто м'які. Нога в них ковзає, викручується стопа. У взутті п'ята має жорстко фіксуватися.

Не рекомендує ортопед і високе взуття на платформі. Небезпечне тим, що людина може не розрахувати навантаження та пошкодити ноги.

— Візуально здається, що взуття на платформі має менший вигин і що на ньому ходити зручніше. Але це не так. У такому зростає навантаження на пальці. За півдня можуть заболіти не тільки ноги, а й голова. У туфлях на платформі варто ходити не більше години на день.

Сучасний метод лікування болю в стопі — масаж ударною хвилею, каже лікар. Так лікують кісточку та п'яткову шпору.

— Якщо біля великого пальця збільшилася кісточка, не вірте рекламі, не витрачайте гроші на силіконові вставки, бандажі, протези. Я ще не зустрічав жодної людини, якій би це допомогло. Позбутись кісточки можна тільки після хірургічного втручання, і то не назавжди. Причина збільшення — подагра або спадковість. Як з'явилося — беріть взуття та йдіть до ортопеда. Він перевірить, чи можна в такому ходити, і призначить профілактику.

Набряки ніг лікують ваннами з гранатом

Ноги перестануть "гудіти" після виснажливого робочого дня, якщо попарити їх у теплій воді зі шкірками граната.

— Залийте півсклянки гранатових шкірок трьома літрами гарячої води. Поставте на малий вогонь кип'ятити. Через 15 хвилин зніміть із плити та залиште на півгодини. Процідіть, додайте настій у два літри гарячої води. Парте ноги чверть години, — каже косметолог Лариса Вовк, 29 років, із Миколаєва. — Також можна зробити 15-хвилинну ванну з морської солі — 100 грамів на два літри води.

Зараз ви читаєте новину «Від взуття на платформі болить голова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути